Charts.cz/Fórum/Kolik peněz potřebuji na začátek investování s robo-poradcem?

Kolik peněz potřebuji na začátek investování s robo-poradcem?

Zajímalo by mě, jaká je minimální částka, kterou bych měl mít na účtu, abych mohl začít investovat s robo-poradcem. Chci se dostat do světa investic a slyšel jsem, že robo-poradci jsou skvělou volbou pro nováčky, ale nevím, kolik peněz je potřeba na start. Myslíte si, že existuje nějaký doporučený limit? A co když mám jen pár tisíc, stačilo by to na začátek? Jaké jsou vlastně náklady spojené s používáním robo-poradce? Někteří říkají, že nízké poplatky jsou výhodou, ale co když je minimální investice příliš vysoká? Mohli byste mi prosím říct, jestli se dá začít i s malou částkou a jaké jsou možnosti pro ty, kteří nechtějí investovat velké sumy hned od začátku? Co všechno bych měl zvážit před tím, než se rozhodnu investovat s robo-poradcem? Rád bych se dozvěděl o různých platformách a jejich požadavcích. Děkuji za jakékoliv rady alebo zkušenosti!

141 slov
1.4 minut čtení
28. 6. 2023
Vladimír Pánek
Vladimír Pánek

Když se rozhoduješ investovat s robo-poradcem, tak většinou začínáš s částkou kolem 5 000 až 10 000 Kč. Ale klidně můžeš najít platformy, kde stačí i méně, třeba nějaké od 1 000 Kč. Je dobrý mít na paměti, že čím víc investuješ, tím víc můžeš získat z poplatků a lepších výnosů. Co se týče nákladů, většina robo-poradců má nízké poplatky, což je super, ale někdy si účtují i různý poplatky za správu nebo za obchodování. Takže je dobrý si to pořádně prozkoumat. Pokud máš jen pár tisíc, určitě existují možnosti – některé platformy umožňují investování i s malými částkami a můžeš pravidelně přispívat. Nezapomeň si zjistit, jaké jsou minimální investice a jestli ti to vyhovuje. Taky bys měl zhodnotit, co se ti líbí mezi různými robo-poradci a jaké mají strategie. Na začátek to chce prostě trochu zjistit a pak se rozhodnout.

141 slov
1.4 minut čtení
16. 1. 2025
Stanislav Macek
Stanislav Macek

Na začátek investování s robo-poradcem většinou stačí mít jen pár tisíc korun. Některé platformy umožňují začít už od 1 000 Kč, což je super pro nováčky, co nechtějí riskovat velké částky. Většina robo-poradců má nízké poplatky, což je další výhoda – obvykle se pohybují kolem 0,5 % z investované částky ročně. Je dobrý si ale dávat pozor na minimální investice, protože každá platforma má trošku jiné požadavky. Například některé chtějí min. 10 000 Kč. Když máš jen pár tisíc, zkus hledat možnosti, kde to není problém. Co se týče nákladů, kromě těch ročních poplatků se můžeš setkat i s poplatky při výběru nebo při změně portfolia. Před rozhodnutím je dobrý si prostudovat různé platformy a zjistit, co ti nabízí a jaké mají podmínky. Investování s robo-poradcem je fajn pro lidi, co začínají a nechtějí se do toho moc zamotávat.

139 slov
1.4 minut čtení
5. 2. 2024
Štěpán Martínek
Štěpán Martínek