Charts.cz/Fórum/Musím reportovat ztráty z investic do ETF?

Musím reportovat ztráty z investic do ETF?

Chtěl bych se zeptat, jestli je nutné reportovat ztráty, které jsem utrpěl při investování do ETF. Vím, že když vydělám, tak musím platit daně, ale jak to funguje s těmi ztrátami? Zajímá mě, jestli si je mohu odečíst od zisků v jiných oblastech investic nebo třeba od příjmu. Třeba když mám nějaké akcie a ty šly dolů, tak to bych chtěl vědět, jestli se tohle všechno počítá dohromady nebo je to něco jiného. A co když jsem prodal ETF a prodělal, musím to někam hlásit? Co se stane, pokud ztráty neohlásím? Mohu tím něco ztratit? Jaký je vlastně proces, když chci reportovat tyto ztráty? Musím mít nějaké speciální dokumenty nebo stačí jenom čísla a výpisy? A co pokud investuji do více ETF najednou, jak se to pak spočítá? Děkuji za všechny rady a zkušenosti!

134 slov
1.3 minut čtení
10. 4. 2024
Libor Hlaváč
Libor Hlaváč

Ztráty z investic do ETF se reportovat musí, ale je to trochu složitější. Když prodáš ETF a proděláš, tak máš právo si ty ztráty odečíst od zisků z jiných investic. Tím pádem, když někde jinde vyděláš, můžeš si to snížit a třeba ti to ušetří nějaké daně. Ale pozor, nemůžeš to odečítat od běžného příjmu, to platí jen pro kapitálové zisky.

Co se týče hlášení, tak ano, měl bys to někde uvést. Pokud neohlásíš ztráty, tak ti to může ublížit v tom smyslu, že ti unikne možnost si daně snížit. Prostě když budeš mít ztrátu a neřekneš to, tak ti nic nepomůže.

Pro reportování potřebuješ mít přehled o transakcích – tedy výpisy, kde bude jasně vidět, co jsi koupil a za kolik jsi to prodal. Když investuješ do více ETF najednou, tak se to sčítá dohromady na úrovni tvého portfolia. Takže buď si dělej nějakou evidenci nebo používej software na sledování investic.

V podstatě se snaž mít všechny související dokumenty v pořádku, aby jsi měl co ukázat, kdyby něco.

167 slov
1.7 minut čtení
29. 12. 2024
Jana Dušková
Jana Dušková

Ztráty z investic do ETF musíš reportovat, ale můžeš je využít k odečtu od zisků. Když prodáš ETF a proděláš, tak to hlásíš na daních, ale nezapomeň, že ztráty se počítají jen proti ziskům z investic a nesmíš je odečítat přímo od příjmu. Pokud máš víc ETF a některé jdou nahoru a některé dolů, tak to všechno sečti dohromady a ztráty si můžeš odečíst od celkových zisků. Když to neohlásíš, můžeš mít problémy s úřady, takže spíš doporučuji to všechno hezky sepsat. Na reportování potřebuješ výpisy a čísla, nic speciálního. Důležité je mít přehled o tom, co jsi koupil a za kolik jsi prodal. Prostě si to dobře zaznamenej a pak to šupni do daňového přiznání.

116 slov
1.2 minut čtení
25. 9. 2024
Kamila Havlová
Kamila Havlová