Charts.cz/Fórum/Jak se počítají daně z zisků u ETF?

Jak se počítají daně z zisků u ETF?

Zdravím všechny investory. Mám dotaz ohledně zdanění zisků, které realizuji prostřednictvím ETF. Zjistil jsem, že investování do ETF může být skvělou příležitostí, ale co se týče daní, cítím se poněkud zmatený. Jak přesně se počítají daně z těchto zisků? Vím, že v mnoha zemích jsou pravidla různá a také záleží na tom, jestli jsem ETF držel méně než rok nebo déle. Jak je to tedy s daňovými povinnostmi? Musím ohlásit všechny zisky, i když je reinvestuji zpět do fondu? A co dividendy? Ty prý také podléhají dani, ale jak to funguje konkrétně u ETF? Pokud prodám ETF a udělám zisk, musím to hlásit a platit daň i v případě, že jsem nikdy nevybral žádné peníze? Je tady někdo, kdo by mi mohl přiblížit základní principy a na co si dát pozor? Děkuji za jakoukoli radu!

135 slov
1.4 minut čtení
2. 8. 2024
Dominik Vejvoda
Dominik Vejvoda

Pokud jde o daně z ETF, tak jo, je to trochu složitější. Obecně platí, že když prodáš ETF a uděláš zisk, ten zisk se bere jako kapitálový příjem. Takže pokud jsi držel ETF méně než rok, budeš platit daň podle své běžné sazby (vyšší sazba), a pokud déle než rok, tak můžeš mít nižší sazbu na dlouhodobý kapitálový zisk. Je důležitý hlásit všechny zisky, i když peníze nevybereš. Různé země mají různá pravidla, takže se vyplatí mrknout na to, jak to funguje u vás. Co se týká dividend, ty většinou podléhají dani hned při vyplacení, takže to je další věc, co si hlídat. Pokud reinvestuješ dividendy do ETF, stejně je musíš hlásit. Takže jo, je dobrý mít přehled o tom, co a kdy prodáváš a kolik jsi vydělal.

128 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Milan Holub
Milan Holub

No jo, daně z ETF jsou fakt oříšek. Obecně platí, že když prodáš ETF a uděláš zisk, tak ten zisk musíš danit. Jestli to držíš míň než rok, obvykle to spadá pod krátkodobé zisky a tam je daň vyšší. Když víc než rok, tak je to dlouhodobý zisk a tam bývá daň nižší.

Dividendy, co dostaneš z ETF, taky podléhaj dani. Ty se zpravidla daní hned při vyplacení, takže je musíš hlásit, i když je hned reinvestuješ. A jo, i když jsi peníze nevybral, tak zisky z prodeje ETF hlásíš a platíš daň na základě realizovaného zisku.

Doporučuji si to všechno pořádně zjistit podle tvý země, protože pravidla se liší a je dobrý mít v tom jasno, abys neměl problémy s úřady.

122 slov
1.2 minut čtení
21. 11. 2024
Adam Šváb
Adam Šváb