Charts.cz/Fórum/Můžu investovat do ETF a zároveň mít příjem z nájmů?

Můžu investovat do ETF a zároveň mít příjem z nájmů?

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli je možné kombinovat investice do ETF (burzovně obchodovaných fondů) s příjmem z nájemného. Mám nějaké volné peníze, které bych rád investoval, a přitom mám i pár nemovitostí, které pronajímám a které mi generují pravidelný příjem. Zajímá mě, jestli je rozumné investovat do ETF, když už mám další zdroj příjmu z nájmů. Jak to vlastně funguje? Může to být dobrá strategie pro diverzifikaci mých investic? Nebo je lepší se soustředit jen na nemovitosti? Také bych chtěl vědět, jestli jsou nějaké daňové aspekty, které bych měl brát v úvahu při kombinaci těchto dvou strategií? Mohou se nějak ovlivnit? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, co se tímto tématem zabývají. Děkuju!

115 slov
1.2 minut čtení
8. 2. 2025
Michal Vašíček
Michal Vašíček

Jo, určitě můžeš kombinovat investice do ETF a příjem z nájmů. To je vlastně dobrá strategie, protože tím diversifikuješ svoje portfolio. Nemovitosti ti dávají stabilní příjem, ale trh s nemovitostmi může být dost kolísavý, zatímco ETF ti umožňují investovat do různých sektorů a tím snížit riziko.

Pokud máš nějaké volné peníze, co zrovna nesouvisí s náklady na nemovitosti, tak to může být fajn způsob, jak zhodnotit úspory. Navíc, ETF mají často nižší poplatky než klasické fondy a jsou snadno obchodovatelné.

Co se týče daní, tak příjem z nájmu se daní jinak než z investic do ETF. Případně to můžeš trochu optimalizovat, ale to už chce víc detailů. Každopádně kombinace těchto dvou přístupů může být rozumná - pokud se na to díváš jako na dlouhodobou investici a nepočkáváš na rychlé výnosy, tak by ti to mohlo vyhovovat.

136 slov
1.4 minut čtení
4. 2. 2025
Jakub Hlaváč
Jakub Hlaváč

Jasně, můžeš klidně kombinovat investice do ETF s příjmem z nájmů. Je to vlastně super nápad, protože tím diversifikuješ svoje investice. Nemovitosti ti dají stabilní příjem, ale ETF ti zase můžou nabídnout možnost vyššího výnosu a likvidity. Co se týče daňových aspektů, tak pokud máš příjmy z pronájmu, musíš je danit, a stejně tak zisk z prodeje ETF může podléhat daním. Měli bys zvážit, jaký máš celkový příjem a jak to ovlivní tvé daňové zatížení. Obecně se říká, že diverzifikace je dobrá strategie, takže pokud máš volné peníze, proč je neinvestovat do ETF? Nezapomeň ale sledovat, jak se trhy vyvíjejí a mít přehled o poplatcích spojených s ETF. Takže určitě do toho jdi!

113 slov
1.1 minut čtení
27. 1. 2025
Jana Vlková
Jana Vlková