Charts.cz/Fórum/Nejlepší ETF na výplatu dividend?

Nejlepší ETF na výplatu dividend?

Zdravím všechny investory, kteří se zajímají o pasivní příjem a přemýšlejí nad investicemi do ETF. Rád bych se zeptal, jaké jsou podle vás nejlepší ETF zaměřené na výplatu dividend? Zaujalo mě, že investice do dividendových ETF mohou být skvělým způsobem, jak získat stabilní příjem, ale není mi úplně jasné, které konkrétní fondy by mohly být nejlepší volbou. Zajímalo by mě hlavně to, jestli máte nějaké tipy na ETF, které vyplácejí vysoké dividendy a také mají dobrou historii. Je lepší se soustředit na ETF zaměřené na určité sektory, jako jsou technologie nebo zdravotnictví, nebo spíše zvolit široce diverzifikované fondy? A co třeba poplatky a náklady spojené s těmito ETF? Je důležité se na ně dívat při rozhodování? Děkuji za každé doporučení a za vaše zkušenosti! Myslím, že mnoho z nás by ocenilo vaše názory, protože se snažíme vybudovat rozumné portfolio pro budoucnost.

141 slov
1.4 minut čtení
7. 2. 2025
Roman Sedláček
Roman Sedláček

Pokud hledáš dobré ETF na dividendy, tak zkus třeba VYM (Vanguard High Dividend Yield ETF) nebo SCHD (Schwab U.S. Dividend Equity ETF). Oba mají solidní historii a vyplácí hezké dividendy. VYM je zaměřený na vysoce dividendové akcie z USA, zatímco SCHD se soustředí na kvalitní akcie s stabilním výnosem.

Co se týče sektorů, většinou je lepší jít do široce diverzifikovaných fondů, protože sektory můžou být dost volatilní. Např. technologie mohou mít vysoké dividendy, ale taky hodně fluctuatovat.

Rozhodně se podívej i na poplatky – nízké náklady jsou klíčové pro dlouhodobé investice, protože každá koruna ušetřená v poplatcích znamená víc peněz pro tebe. Takže porovnej náklady a historické výnosy. To ti může pomoct se rozhodnout.

115 slov
1.2 minut čtení
31. 1. 2025
Jan Sedláček
Jan Sedláček

Několik dobrých dividendových ETF, co jsem zkoumal, jsou třeba VIG (Vanguard Dividend Appreciation ETF), ten má solidní historický růst a vyplácí docela pěkné dividendy. Pak je tu taky DVY (iShares Select Dividend ETF), ten se zaměřuje na akcie s vysokými dividendami, což je fajn pro příjem. Pokud chceš něco široce diverzifikovaného, tak SCHD (Schwab U.S. Dividend Equity ETF) je super volba, má nízké náklady a dobře se mu daří.

Když se díváš na sektory, tak sektor zdravotnictví nebo spotřebního zboží mohou být stabilní volby, ale to už záleží na tvém rizikovém apetitu. Určitě sleduj i poplatky, protože i malé rozdíly v nákladech můžou časem hodně ovlivnit výnosy. Osobně bych doporučil kombinaci různých ETF a nehrnout se jen do jednoho sektoru. Takže držím palce s investicema!

125 slov
1.3 minut čtení
2. 2. 2025
Veronika Králová
Veronika Králová