Charts.cz/Fórum/Kde koupit NFT a neprohloupit?

Kde koupit NFT a neprohloupit?

Zajímám se o nákup NFT, ale mám strach, že bych mohl udělat špatné rozhodnutí. Vím, že existuje spousta platforem, kde se tyto digitální umělecké kousky prodávají, ale jak si vybrat tu správnou? Které tržiště jsou nejbezpečnější a nejspolehlivější? A co když narazím na podvod? Jak rozpoznat, zda je NFT autentické a má skutečnou hodnotu? Existují nějaká doporučení nebo tipy na to, co sledovat při nákupu? Taky by mě zajímalo, jestli se vyplatí investovat do méně známých autorů nebo jestli by bylo lepší zaměřit se na populárnější jména. Je vůbec možné na těchto věcech vydělat? A co náklady na transakce – jsou vysoké? Jak to vlastně funguje s tím gas fee? Každý říká, že NFT je budoucnost, ale já se bojím, že do toho skočím a pak zjistím, že jsem prohloupil. Mám něco vědět předtím než začnu nakupovat?

137 slov
1.4 minut čtení
24. 11. 2024
František Vaculík
František Vaculík

Když chceš koupit NFT a nechceš prohloupit, tak se zaměř na známější tržiště jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Tohle jsou relativně bezpečné platformy, ale stejně buď opatrný. Podvody jsou všude, tak si důkladně prověřuj autory a jejich předchozí práci. Vždycky hledej recenze nebo názory ostatních na fórech. Pokud jde o autenticitu, zkontroluj, jestli je NFT mintnuto na správném blockchainu a jestli má verifikaci.

Ohledně investic do méně známých autorů - to může být riziko, ale někdy se to vyplatí. Znáš ty příběhy o umělcích, kteří pak uletěli, ale musíš mít dobrý odhad. Na druhou stranu populární jména mají větší stabilitu a často i lepší likviditu.

O nákladech - gas fees můžou být vysoké, zvlášť na Ethereu. Ty poplatky platíš za transakce v blockchainu a někdy to může udělat celý nákup dost drahý. Zjisti si, kdy je nejlepší čas na nákup, protože ceny gasu se liší podle vytížení sítě.

Investice do NFT může být zisková, ale je to hodně rizikové. Určitě se nejdřív vzdělávej, sleduj trh a nevkládej všechny peníze do jedné věci. Začni pomalu a s rozumem.

174 slov
1.7 minut čtení
23. 1. 2025
Bohumil Jiránek
Bohumil Jiránek

Když se rozhoduješ, kde koupit NFT, zkus začít s těma nejznámějšíma tržišti jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Tyhle platformy jsou dost populární a většinou bezpečné. Co se týče autentizace, mrkni na to, jestli má autor ověřený profil a jestli je NFT registrované na blockchainu. Pokud neznáš autora, tak si o něm najdi trochu info, třeba na sociálních sítích. Vždycky je lepší kupovat od lidí, kteří už mají nějaké jméno a hodnocení.

Investice do méně známých autorů může být riskantní, ale pokud máš dobrý pocit a vidíš v tom potenciál, proč ne? Někdy se vyplatí podpořit nováčky, ale chce to mít cit pro trh. Samozřejmě, že větší jména mají větší šanci na růst ceny.

Co se týče nákladů, tak gas fee může být fakt vysoký, hlavně když je síť přeplněná. Před nákupem si zjisti aktuální poplatky – někdy můžeš ušetřit, když počkáš na lepší čas.

Na konec – je to risk a každý mluví o tom, jak jsou NFT budoucnost. Ale je dobré mít na paměti, že to není jistota. Pokud do toho jdeš, investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit.

181 slov
1.8 minut čtení
2. 2. 2025
Jarmila Machačová
Jarmila Machačová