Charts.cz/Fórum/Které NFT tržiště má nejlepší poplatky?

Které NFT tržiště má nejlepší poplatky?

V poslední době se NFT staly velkým hitem a mnoho lidí se snaží proniknout do tohoto světa digitálních sběratelských předmětů. Na trhu je spousta různých platforem, kde se dají NFT kupovat, prodávat a obchodovat, ale jedna věc, která je pro mě obzvlášť důležitá, jsou poplatky spojené s těmito transakcemi. Rád bych věděl, které NFT tržiště má podle vašich zkušeností nejlepší poplatky. Myslím tím nejenom poplatky za samotné transakce, ale také další náklady, které mohou vzniknout při mintování nebo prodeji NFT. Zajímalo by mě i to, zda existují nějaké skryté poplatky, na které si musíme dávat pozor. Jaké máte zkušenosti s populárními platformami jako OpenSea, Rarible nebo třeba Foundation? Je třeba být obezřetný u některých z nich? Měli jste někdy problém s vysokými poplatky za gas nebo jinými náklady? A co takové alternativní tržiště, jak si vedou v porovnání s těmi známějšími? Vím, že každé tržiště může mít svou výhodu v určité oblasti, takže pokud máte nějaké tipy na to, kde najít nejlepší nabídku a jak minimalizovat náklady na transakce, budu moc vděčný. Hledám rady od lidí, kteří už mají nějaké zkušenosti a chtějí se podělit o to, co funguje a co ne. Děkuji předem za každou radu!

197 slov
2 minut čtení
23. 1. 2025
Lukáš Beran
Lukáš Beran

Takže poplatky na NFT tržištích jsou fakt důležité a je dobrý si to pohlídat. OpenSea má asi největší podíl, ale poplatky za gas při mintování a transakcích můžou být dost vysoký, hlavně když je síť vytížená. Rarible je podobný, poplatky jsou tam taky, ale někdy nabízí i možnost platit v ERC-20 coiny, což může být výhodný. Foundation má nižší poplatky, ale je to víc zaměřený na umělce, takže pro běžný sběratele to může být složitější. Skrytý poplatky? S těma se musíš bát všude – některý tržiště si berou procenta z prodeje nebo z mintování a u OpenSea si dej pozor na ty gas fees. Někdy se vyplatí sledovat časy transakcí, kdy jsou poplatky nižší. Z alternativních tržišť jsem slyšel o Hic et Nunc, tam jsou nízký poplatky, ale má to svý limity. Celkově, pokud chceš ušetřit, snaž se mintovat a obchodovat ve chvílích, kdy je síť klidnější.

147 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Olga Stará
Olga Stará

Takže k poplatkům na NFT tržištích. OpenSea je asi nejznámější a poplatky jsou 2,5 % z prodeje, což není tak špatný, ale pak se to hodně zvedá s gas fees, když mintuješ nebo prodáváš. Ty můžou být fakt vysoký, hlavně když je síť vytížená. Rarible má stejný poplatek, ale občas ti dají tokeny jako odměnu, což může pomoct trochu náklady snížit. Foundation je spíš pro umělce a poplatky tam jsou podobné, ale musíš být pozván jako tvůrce. Skryté poplatky tady nejsou moc běžný, spíš si dej pozor na ty gas fees. Zkoušel jsem i některý alternativní tržiště jako Mintable nebo Zora a tam jsou poplatky nižší, ale neni tam tak velká komunita. Takže pokud chceš prodávat víc, asi lepší jít na OpenSea nebo Rarible. Nicméně vždycky se koukej na aktuální gas fees a snaž se mintovat v době, kdy je síť méně vytížená.

143 slov
1.4 minut čtení
24. 1. 2025
Jan Kašpar
Jan Kašpar