Charts.cz/Fórum/Jak poznám, že je akcie levná?

Jak poznám, že je akcie levná?

Zajímá mě, jakým způsobem se dá zjistit, jestli je akcie levná nebo ne. Mám pocit, že na trhu existuje spousta faktorů, které ovlivňují cenu akcií, ale jak to všechno zhodnotit? Někdo říká, že bych měl sledovat P/E poměr, ale co to vlastně znamená a jak ho správně interpretovat? A co třeba srovnání s historickými cenami té dané akcie? Jak moc by mělo hrát roli porovnání s konkurencí v oboru? Přemýšlím také o celkovém trhu – má smysl brát v úvahu ekonomické ukazatele a situaci v odvětví, nebo se mám soustředit čistě na jednotlivé akcie? A co technická analýza, dává mi to smysl nebo je to spíš pro pokročilé investory? Zkrátka, rád bych se dozvěděl víc o tom, jak hodnotit akcie a určit, zda jsou skutečně levné. Jaké metody a nástroje používáte vy při vaší analýze? Je nějaký tip, který byste mi mohli doporučit pro začátečníka? Díky!

146 slov
1.5 minut čtení
26. 10. 2022
Vlastimil Kříček
Vlastimil Kříček

Je fajn, že se zajímáš o to, jak poznat levné akcie. Hlavně nezapomínej, že cena akcie sama o sobě nic neříká. P/E poměr je super, protože ti ukáže, jak je akcie oceněná vzhledem k jejím ziskům. Když je P/E nízký v porovnání s průměrem trhu nebo konkurencí, může to znamenat, že je akcie podhodnocená. Ale pozor, někdy může být nízké P/E způsobeno špatnými vyhlídkami na zisky.

Srovnání s historickými cenami akcie taky pomáhá. Když víš, jak si akcie vedla v minulosti, můžeš lépe posoudit její aktuální hodnotu. A to porovnání s konkurencí - pokud se ti zda, že je daná firma silnější než její konkurenti, ale má nižší cenu, tak to může být dobrý signál.

Ekonomické ukazatele a situace na trhu hrají roli taky. Pokud celkové trhy klesají, nemusí to nutně znamenat, že jsou všechny akcie levné. Ale pokud vidíš, že celý sektor roste a jen ta konkrétní akcie padá, mohlo by to značit příležitost.

Technická analýza? To je spíš pro ty, co chtějí sledovat trendy a vzory v grafech. Pro začátečníka bych doporučil hlavně tu fundamentální analýzu – zjistit si něco o firmě, jejích financích a jak si stojí na trhu.

Tip? Sleduj zprávy a vývoj v oboru a neboj se učit z chyb. Investování je maraton, ne sprint.

208 slov
2.1 minut čtení
24. 3. 2024
Antonín Dubský
Antonín Dubský

Jasně, tohle je fakt dobrý téma. Základní věc, co můžeš udělat, je podívat se na P/E poměr, což je vlastně cena akcie dělená ziskem na akcii. Když je ten poměr nízký ve srovnání s průměrem trhu nebo s konkurencí, může to znamenat, že akcie je levná. Ale pozor, ne vždycky to platí – musíš brát v potaz i růstové vyhlídky firmy.

Pak je taky fajn porovnat historické ceny akcie. Když víš, jaká byla cena dřív v různých obdobích a teď se zdá být nízko, můžeš mít lepší představu o tom, jestli je akcie nyní levná.

Sledování konkurence je super – když máš podobné firmy v oboru, můžeš vidět, jestli se ti akcie vyplatí víc než ty ostatní. Ekonomické ukazatele a celková situace na trhu rozhodně hrají roli taky. Například, když ekonomika roste, většinou rostou i akcie.

Technická analýza? To je spíš pro lidi, co se do toho chtějí ponořit víc. Může ti pomoct vidět trendy a vzory v cenách, ale pro začátečníka je lepší soustředit se na ty základní věci jako P/E a fundamentální analýzu.

Takže doporučení? Klidně si udělej domácí úkoly ohledně P/E a srovnání s konkurencí a nezapomínej na celkovou situaci v ekonomice. A hlavně – investuj do firem, kterým rozumíš.

200 slov
2 minut čtení
17. 1. 2025
Daniela Dostálová
Daniela Dostálová