Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do akcií, když nemám žádné zkušenosti?

Jak začít investovat do akcií, když nemám žádné zkušenosti?

Už dlouho přemýšlím o tom, že bych chtěl začít investovat do akcií, ale nemám s tím vůbec žádné zkušenosti a nevím, jak na to. Rád bych se dostal do světa financí, ale mám pocit, že je to pro mě příliš složité. Jak vlastně začít? Je lepší se nejprve naučit o základních pojmech nebo hned nakoupit nějaké akcie? Co když udělám chybu a ztratím peníze? Také mě zajímá, jaké platformy jsou pro začátečníky vhodné a jestli je potřeba mít hodně peněz na to, abych mohl začít. A co ty skvělé tipy na investice? Je dobré sledovat trendy nebo se spíš zaměřit na dlouhodobé investice? Mám pocit, že je toho tolik, co nevím. Jakou strategii byste doporučili lidem jako já, kteří chtějí začít investovat bez předchozích znalostí? A co poradenství od odborníků, vyplatí se to vůbec? Rád bych slyšel vaše názory a doporučení. Díky!

142 slov
1.4 minut čtení
18. 11. 2024
Petra Pokorná
Petra Pokorná

Dobrý, tak začít investovat do akcií je fajn nápad, i když to může vypadat složitě. Nejlepší je asi začít s tím, že se nejdřív naučíš pár základních pojmů jako akcie, ETF, dividendy a podobně. Na internetu je spousta článků a videí, co ti to vysvětlí. Když už budeš mít nějaké základy, můžeš zkusit otevřít účet u nějaké brokerské platformy. Pro začátečníky jsou dobré platformy jako Degiro nebo eToro, kde si můžeš koupit akcie i s menšími částkami. Není potřeba mít hned tisíce korun.

Co se týče strategií, dlouhodobé investice bývají obvykle bezpečnější než snažit se chytat trendy. Můžeš zainvestovat do indexových fondů, což je méně riskantní a často přináší hezké výnosy.

A ohledně poradenství – pokud na to máš peníze a cítíš se nejistě, může to být dobrá volba. Ale většina informací je dneska dostupná online zdarma. Takže začni pomalu, uč se a investuj rozumně. Chybám se nevyhneš, ale pokud budeš opatrný a nebudeš investovat všechno najednou, tak je to šance na úspěch.

162 slov
1.6 minut čtení
12. 9. 2022
Adam Mareš
Adam Mareš

Investování do akcií může vypadat jako pěkně složitej proces, ale neboj, dá se to zvládnout. Začni tím, že si prostě uděláš průzkum. Pochop základní pojmy jako akcie, dividendy, burza a tak. Na netu je spousta článků a videí, co ti to vysvětlí. Určitě se vyplatí začít s nějakým online kurzem, kde ti to ukážou krok za krokem.

Není potřeba mít na začátek hromadu peněz. Mnoho brokerů ti umožní investovat už od pár stovek korun. Fajn je třeba třeba platforma Revolut nebo Degiro, kde si můžeš otevřít účet snadno a rychle.

Když přijde na investice, některý lidi radí sledovat trendy, ale pro začátečníky je lepší zvolit dlouhodobější strategii. Tedy kupovat akcie kvalitních firem a držet je delší dobu. Chybám se asi nevyhneš, ale i tak se můžeš poučit a ztráty jsou součástí hry.

Co se týče poradenství, pokud máš dostatek znalostí a informací z různých zdrojů, můžeš to zvládnout i sám. Jinak odborník ti může pomoct vyhnout se některým chybám, ale obvykle za to zaplatíš.

Takže shrnuto – vzdělávej se, začni s menšími částkami, drž dlouhodobě a neboj se chybovat. To chce čas a zkušenosti.

180 slov
1.8 minut čtení
18. 1. 2023
Renata Bečková
Renata Bečková