Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, která NFT platforma má nejlepší poplatky?

Jak zjistit, která NFT platforma má nejlepší poplatky?

Nedávno jsem se začal zajímat o NFT a chci se dostat do světa digitálního umění a sběratelství. Teď ale narazil na problém, protože je tu tolik různých platforem, kde se dají NFT koupit nebo prodat. Každá z nich má své vlastní poplatky, a já bych rád věděl, jak na to jít, abych našel tu nejlepší. Kde mám začít? Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při porovnávání poplatků mezi různými platformami? Mám se zaměřit jen na procentuální poplatky z prodeje, nebo i na další náklady, jako jsou transakční poplatky za převody kryptoměn? Co třeba i skryté poplatky, o kterých se moc nemluví? A co uživatelská zkušenost a podpora? Jak to všechno ovlivňuje konečné náklady na obchodování s NFT? Zkoušel jsem projít nějaké recenze a porovnání, ale většinou to vypadá jako směsice různých čísel bez jasného shrnutí. Jaký je teda nejlepší způsob, jak zjistit, která platforma je skutečně ta nejvýhodnější? Má někdo osobní zkušenosti nebo tipy, jak zúžit výběr a najít platformu s nejnižšími poplatky? Budu moc vděčný za jakékoliv rady!

170 slov
1.7 minut čtení
23. 2. 2024
Jiří Liška
Jiří Liška

Zkoušení různých NFT platforem je fakt dobrý způsob, jak najít tu s nejlepšími poplatky. Nejdřív se zaměř na procentuální poplatky - většina platforem má nějaký základní poplatek z prodeje (např. 2,5-5%). Ale to není všechno, protože další věc jsou transakční poplatky za převody kryptoměn. Tyhle poplatky se můžou dost lišit podle platformy a i od aktuálního stavu sítě (např. Ethereum může být drahý).

Dávej pozor i na skryté poplatky, jako jsou poplatky za minting nebo výběry. Některé platformy mají super nízké prodejní poplatky, ale pak ti to vynahradí jinde, takže se mrkni na celkové náklady.

Taky si zjisti, jaká je uživatelská zkušenost a podpora - pokud ti něco nefunguje, chceš mít možnost se s někým spojit a rychle to vyřešit. Různý recenze ti můžou pomoct, ale nejlíp je prostě zkusit pár platforem a porovnat to. Takže začni tím, že si uděláš seznam a pak si ho procházej podle těchto faktorů.

150 slov
1.5 minut čtení
19. 11. 2024
Ludmila Karásková
Ludmila Karásková

Nejlepší je začít tím, že si uděláš seznam hlavních NFT platforem, co existují. Takže OpenSea, Rarible, Foundation a další. Každá má jiný model poplatků – většinou jsou to procenta z prodeje, ale pak jsou tam i transakční poplatky za blockchain, třeba Ethereum. Ty se můžou dost lišit podle toho, kolik je zrovna v síti traffic. Někdy narazíš na platformy, co mají nízké procentuální poplatky, ale pak tě nakonec škrábne ten gas fee, což může být dost vysoký.

Důležitý je taky koukat na skrytý poplatky, jako za mintování NFT nebo přesuny tokenů. Je dobrý si projít recenze a porovnání, jak jsi říkal, ale sleduj i uživatelský hodnocení a zkušenosti lidí s podporou – když budeš mít problém, nechceš se tři dny dohadovat s chatbotem.

Osobně bych doporučil vyzkoušet několik platforem a zjistit si poplatky přímo na jejich stránkách – většina to má hezky přehledně napsaný. Ať už se rozhodneš jakkoli, měj na paměti všechny tyhle aspekty u svého výběru. Čím víc informací nasbíráš, tím lépe se rozhodneš.

166 slov
1.7 minut čtení
13. 1. 2024
Lenka Holušová
Lenka Holušová