Charts.cz/Fórum/Jak najít spolehlivého nájemce pro moji nemovitost?

Jak najít spolehlivého nájemce pro moji nemovitost?

Mám nějakou nemovitost, kterou bych rád pronajal, ale vůbec nevím, jak najít spolehlivého nájemce. Všude slyším o tom, jak je důležité mít někoho, kdo platí včas a stará se o byt jako o vlastní. Chtěl bych se zeptat, jaké jsou nejlepší tipy na to, jak ověřit potenciální nájemce? Zajímalo by mě, jestli je dobré provádět nějaké kontroly nebo pohovory před tím, než s někým podepíšu smlouvu. Jaké otázky bych měl položit během pohovoru? A co udělat, když mám podezření na nějaké problémy? Také by mě zajímalo, jestli je lepší inzerovat přes realitní kancelář nebo to zkusit sám a jaké platformy doporučujete? Dále jsem slyšel o různých typech smluv a podmínek, co by mělo být v nájemní smlouvě zahrnuto, abych byl chráněný? Jak dlouhá by měla být doba nájmu a je něco takového jako zkušební doba pro nájemce? Děkuju všem za rady!

141 slov
1.4 minut čtení
10. 8. 2022
Helena Hrubá
Helena Hrubá

Hledání spolehlivého nájemce může být fakt výzva. Nejlepší je začít s důkladným screeningem, jako jsou reference od předchozích pronajímatelů, kontrola příjmů (třeba výpis z účtu nebo potvrzení ze zaměstnání) a jestli nemá někdo nějaké dluhy. Při pohovoru se ptej na důvody, proč se stěhuje, co dělá za práci a jaké má plány s bytem. Můžeš zjistit i jejich přístup k údržbě – třeba jestli mají zkušenosti s bydlením v pronájmu.

Inzerovat můžeš sám nebo přes realitku. Pokud to děláš sám, zkus platformy jako Sreality nebo Bezrealitky. Je to asi levnější, ale chce to víc práce s komunikací a prohlídkami.

Co se týče smluv, určitě do ní zahrň všechny důležité věci – nájemné, kauci, kdo platí energie, a co se stane při porušení smlouvy. Doba nájmu záleží na tobě, ale většinou je lepší začít na rok s možností prodloužení. Zkušební doba pro nájemce není běžná, ale můžeš mít klauzuli o ukončení smlouvy během prvních měsíců.

Když máš podezření na problémy, nejlépe je důkladně prověřit a nezapomínej na instinkt – pokud ti něco nesedí, radši hledej dál.

172 slov
1.7 minut čtení
31. 7. 2022
Antonín Vaněk
Antonín Vaněk

Hledání spolehlivého nájemce je fakt výzva. První tip je prověřit si nájemce, ideálně požádat o reference od předchozích pronajímatelů. Můžeš taky zkontrolovat jejich příjem, jestli mají stabilní zaměstnání, a jestli si dokážou dovolit platit nájem. Během pohovoru se zeptej na důvody, proč se stěhují, co dělají za práci, a jak dlouho plánují zůstat.
Pokud máš nějaké pochybnosti, neboj se být opatrný, třeba si udělej background check nebo si zkus zjistit něco víc o jejich finanční historii.
Co se týká inzerce, můžeš to zkusit sám přes weby jako Sreality nebo Bezrealitky, nebo si najmout realitku, ale to stojí víc. Každopádně, co se smlouvy týče, jasně napiš podmínky ohledně oprav, kauce a další věci. Zkušební doba se dá udělat třeba na měsíc, aby ses ujistil, že je všechno ok. Hlavně být pečlivý a neváhat se ptát na cokoliv, co ti není jasný.

142 slov
1.4 minut čtení
12. 7. 2022
Monika Burianová
Monika Burianová