Charts.cz/Fórum/Co všechno ovlivňuje cenu NFT?

Co všechno ovlivňuje cenu NFT?

Zajímalo by mě, jaké faktory vlastně určují cenu NFT? Vím, že je to hodně o poptávce a nabídce, ale co dalšího hraje roli? Mám pocit, že některé umělecké kousky se prodávají za šílené částky, a jiné, které mi přijdou stejně hezké, zůstávají bez povšimnutí. Jak moc je důležitá autorita tvůrce? Je to jenom o tom, kdo to vytvořil a jak populární je v online světě, nebo jsou tam i jiné aspekty? Myslím, že i historie prodeje může mít vliv, ale jak moc to ovlivňuje rozhodování kupujících? Taktéž si nejsem jistý, jak velký vliv mají trendy a virální momenty. Když se něco stane populárním na sociálních sítích, znamená to automaticky nárůst ceny? Co třeba rarita a exkluzivita? Jak moc hrají roli v určování ceny? A co technologie za tím vším? Může blockchain nebo platforma, na které se NFT prodává, ovlivnit jeho hodnotu? Kdyby někdo mohl shrnout, co všechno by měl potenciální kupující zvážit při hodnocení ceny NFT, byl bych moc vděčný. Slyšel jsem toho už spoustu a teď bych chtěl mít jasnější obrázek o tom, co všechno se skrývá za cenovkami těchto digitálních aktiv. Takže co myslíte, jaké faktory jsou tedy klíčové?

191 slov
1.9 minut čtení
30. 10. 2023
Lukáš Holuša
Lukáš Holuša

Cenu NFT ovlivňuje faktů hodně. Poptávka a nabídka jsou jasný, ale pak je tu autorita tvůrce – čím známější a uznávanější umělec, tím větší šance na vyšší cenu. Taky hraje roli historie prodeje, pokud něco už bylo prodáno za velký prachy, lidi to láká víc. Rarita a exkluzivita jsou další důležité věci, když je něco vzácný, tak to má větší hodnotu. A jo, trendy a virální momenty na sociálních sítích můžou totálně vystřelit cenu nahoru.

Taky nemůžeš zapomínat na technologii a platformu – některý blockchainy nebo tržiště mají lepší reputaci a tím pádem i vliv na ceny. Takže když někdo kouká na cenu NFT, měl by asi zohlednit všechny tyhle faktory dohromady, protože to dává lepší obrázek o tom, co je za tou cenou vlastně schovaný.

126 slov
1.3 minut čtení
3. 7. 2024
Martina Vacková
Martina Vacková

Takže co vlastně určuje cenu NFT? Je tam víc faktorů, než by se mohlo zdát. Samozřejmě, poptávka a nabídka hrají velkou roli, ale to není všechno. Autorita tvůrce je dalším velkým hráčem na poli - známí umělci nebo influenceři často prodají své kousky za šílené částky, zatímco méně známí tvůrci to mají těžší. Pak je tu otázka rarity a exkluzivity - čím raritnější je NFT, tím víc je ceněno. Takže pokud je něco jedinečné nebo limitované, může to vyhnat cenu nahoru. Historie prodeje taky hraje roli; pokud se podobné NFT už prodávaly za vysoké částky, lidi to motivuje zaplatit víc. A samozřejmě trendy a virální momenty - když se něco stane populárním na sociálních sítích, může to způsobit skok v ceně. Technologie a platforma jsou důležitý taky, protože různý blockchains mají různý reputace a náklady na transakce. Takže když se podíváš na cenu NFT, měl bys zvážit všechny tyhle faktory dohromady.

151 slov
1.5 minut čtení
9. 1. 2025
Jiří Bednář
Jiří Bednář