Charts.cz/Fórum/Hardwarová nebo softwarová peněženka? Co vybrat?

Hardwarová nebo softwarová peněženka? Co vybrat?

Už nějakou dobu se zajímám o kryptoměny a přemýšlím, jak nejlépe zabezpečit své investice. Slyšel jsem o hardwarových peněženkách, které jsou prý velmi bezpečné, ale pak jsou tady i softwarové peněženky, které vypadají jako pohodlnější varianta. Vím, že hardwarové peněženky ukládají kryptoměny offline a tím pádem by měly být méně náchylné k hackerským útokům, ale na druhou stranu, softwarové peněženky jsou snadněji přístupné a uživatelsky přívětivé. Zároveň se bojím, že pokud ztratím hardwarovou peněženku, tak bych mohl přijít o všechny své kryptoměny. Jak to vidíte vy? Je lepší investovat do té dražší hardwarové varianty, nebo se spokojit s softwarovou peněženkou? Jaké máte zkušenosti? Nevíte, jaké jsou vlastně výhody a nevýhody obou typů? Jaké peněženky doporučujete a proč? Myslíte, že je dobré mít obojí pro různá použití, nebo je lepší se soustředit jen na jednu možnost? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti.

142 slov
1.4 minut čtení
25. 3. 2024
Věra Vaňková
Věra Vaňková

Co se týče peněženek, já bych řekl, že záleží na tom, co plánuješ dělat. Hardwarovky jsou fakt bezpečný, protože jsou offline a to tě chrání před hackery. Ale když seš v situaci, kdy potřebuješ rychle poslat nebo přijmout nějaký krypto, tak softwarovky jsou pohodlnější. Osobně mám obojí – hardwarovou na dlouhodobé uchování a softwarovou na menší částky a každodenní používání. Je pravda, že když ztratíš hardwarovku, můžeš mít problém, ale pokud máš zálohu (seed), tak se dá všechno obnovit. Takže bych doporučil mít aspoň jednu z každého typu pro flexibilitu.

90 slov
0.9 minut čtení
25. 10. 2024
Daniel Kuchař
Daniel Kuchař

No, tak tohle je věčný spor. Hardwarovky jsou fakt dost bezpečný, protože mají kryptoměny offline, takže hackeři mají smůlu. Ale co když ji ztratíš? To je pak na nic a můžeš se rozloučit se vším. Na druhou stranu softwarovky jsou hrozně pohodlný, můžeš s nimi manipulovat rychle a snadno, ideální pro běžný používání. Ale zase, když ti někdo pronikne do počítače nebo telefonu, tak je to docela průšvih.

Můj tip? Zvaž mít obojí. Hardwarovku na dlouhodobé investice, co nechceš často hýbat, a softwarovku na rychlý transakce a obchodování. Tak budeš mít tu nejlepší kombinaci bezpečnosti a pohodlí. Doporučuji podívat se na Ledger nebo Trezor pro hardwarovku a Exodus nebo Trust Wallet pro softwarovku. Každý má svoje výhody a nevýhody, ale tímhle způsobem bys mohl pokrýt všechny možnosti.

126 slov
1.3 minut čtení
15. 12. 2024
Antonín Netolický
Antonín Netolický