Charts.cz/Fórum/Dají se nějaké dluhopisy koupit s minimálním rizikem?

Dají se nějaké dluhopisy koupit s minimálním rizikem?

Zajímalo by mě, jestli existují nějaké dluhopisy, které bych mohl koupit a při tom bych měl minimální riziko. Slyšel jsem, že investování do dluhopisů je obecně považováno za bezpečnější alternativu k akciím, ale zase mám strach z toho, že by mohlo dojít k nějakým problémům. Četl jsem o státních dluhopisech, ale nevím, jestli jsou skutečně tak bezpečné, jak se říká. A co firemní dluhopisy? Jsou některé firmy spolehlivější než jiné a jak to ovlivňuje riziko? Mám také obavy o inflaci a jak by to mohlo ovlivnit mé investice do dluhopisů. Jak dlouhé doby splatnosti bych měl hledat? Myslíte si, že je lepší jít do krátkodobých nebo dlouhodobých dluhopisů? Rád bych věděl, co si o tom myslíte a jestli máte nějaké doporučení pro začátečníka, který chce investovat s co nejmenším rizikem.

130 slov
1.3 minut čtení
17. 1. 2025
Patrik Dunka
Patrik Dunka

Jasně, dluhopisy můžou být fajn volba, když chceš minimalizovat riziko. Státní dluhopisy jsou většinou považovaný za nejbezpečnější, protože je garantuje stát. To bys měl zvážit, zvlášť pokud se bojíš o stabilitu. Firemní dluhopisy můžou mít různý riziko, záleží na zdraví společnosti, která je vydává. Velký firmy s dobrou bonitou jsou obvykle spolehlivější.

Co se týče inflace, krátkodobý dluhopisy ti můžou pomoct lépe reagovat na změny v úrokových sazbách a inflaci. Dlouhodobý mají výhodu v pevných úrokových sazbách, ale můžeš přijít o hodnotu, pokud inflace vzroste. Takže možná zkus mix krátkých a dlouhých splatností.

Pro začátečníka bych doporučil začít s nějakýma státníma dluhopisama nebo kvalitníma firemníma. Hlavně si průběžně kontroluj, jak se daří trhu a jestli vůbec dává smysl držet to, co máš. Drž se jednoduchých věcí a investuj do něčeho, co chápeš.

131 slov
1.3 minut čtení
13. 10. 2022
Jana Tomanová
Jana Tomanová

Nějaké dluhopisy s minimálním rizikem určitě jsou. Státní dluhopisy, hlavně od silných ekonomik, se považují za jedny z nejbezpečnějších, protože je garantuje stát. Ale i tak je dobrý vědět, že žádná investice není úplně bez rizika. Firemní dluhopisy jsou na tom hůř, protože závisí na zdraví konkrétní firmy. Pokud jde o inflaci, to je fakt problém, protože když inflace roste, reálná hodnota výnosu klesá. Krátkodobé dluhopisy ti můžou nabídnout menší riziko, ale zase nižší výnosy než dlouhodobé. Takže pro začátečníka bych doporučil spíš ty státní a držet se kratších splatností. Můžeš se podívat i na dluhopisové fondy, ty mají diversifikaci a tím pádem i menší riziko. Hlavně si dej pozor na to, co kupuješ a jakou má firma nebo stát kreditní hodnocení.

122 slov
1.2 minut čtení
2. 12. 2022
Jaroslav Odehnal
Jaroslav Odehnal