Charts.cz/Fórum/Jaké dluhopisy mají nejlepší výnosy pro pasivní příjem?

Jaké dluhopisy mají nejlepší výnosy pro pasivní příjem?

Zajímalo by mě, jaké dluhopisy jsou momentálně považovány za nejvýnosnější pro pasivní příjem. Slyšel jsem, že některé korporátní dluhopisy mohou nabízet vyšší úrokové sazby než státní, ale zároveň si nejsem jistý, jaký je tam vlastně poměr rizika a výnosu. Je lepší se zaměřit na krátkodobé nebo dlouhodobé dluhopisy? Jak to vlastně funguje s výnosem a tím, co dostanu zpět, když dluhopis splatím? A co třeba inflace? Má význam investovat do dluhopisů v době rostoucí inflace nebo bych měl raději hledat jiné možnosti? Zkoušel jsem už nějaké dividendové akcie, ale chtěl bych diverzifikovat a přidat i něco z dluhopisů do portfolia. Můžete mi doporučit nějaké konkrétní typy dluhopisů nebo fondy, které se orientují na dluhopisy a mají dobré hodnocení? A co takhle fondy zaměřené na vysoký výnos, jaká jsou tam rizika? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a názory na to, jakou strategii zvolit pro získání stabilního pasivního příjmu prostřednictvím dluhopisů. Díky!

150 slov
1.5 minut čtení
9. 3. 2024
Věra Švábová
Věra Švábová

Dobrý den, co se týče dluhopisů pro pasivní příjem, máš pravdu, korporátní dluhopisy často nabízejí vyšší výnosy než státní, ale s tím jde ruku v ruce i větší riziko. Pokud se rozhodneš pro korporátní dluhopisy, tak nejlépe vybírej ty od solidních firem s dobrým ratingem. Co se týče krátkodobých vs. dlouhodobých, záleží na tom, jak moc jsi ochotný riskovat. Dlouhodobé obvykle nabízí vyšší výnosy, ale jsou víc náchylné k inflaci a změnám úrokových sazeb. V období rostoucí inflace bys měl být opatrný, protože výnosy z dluhopisů mohou za inflací zaostávat.

Fondy zaměřené na dluhopisy mohou být rozumnou volbou pro diversifikaci. Můžeš zkusit fondy investující do vysokovýnosových dluhopisů (tzv. junk bonds), ale počítej s tím, že tam je větší riziko bankrotu emitentů. Zjisti si taky nějaké ETF na dluhopisy, ty mají nižší poplatky a také ti poskytnou širokou diversifikaci.

Pokud hledáš stabilní pasivní příjem, můžeš uvažovat o kombinaci různých typů dluhopisů a fondů, tak aby sis vyvážil riziko a výnos. Nezapomeň vždy sledovat aktuální ekonomické podmínky a úrokové sazby – to může dost ovlivnit tvůj výnos.

173 slov
1.7 minut čtení
17. 8. 2024
Radek Kouba
Radek Kouba

Takže, dluhopisy a pasivní příjem, to je téma, co mě taky zajímá. Korporátní dluhopisy fakt můžou mít lepší výnosy než státní, ale je tam větší riziko. Záleží na bonitě firmy, čím lepší rating, tím menší šance na default, ale taky menší úrok. Co se týče doby splatnosti, krátkodobý dluhopisy jsou obecně méně riskantní a lépe reagují na změny úrokových sazeb, zatímco dlouhodobé můžou nabídnout vyšší výnos, ale s větším rizikem.

Inflace teďka hodně ovlivňuje výnosy, takže pokud plánuješ investovat do dluhopisů v době rostoucí inflace, tak bych koukal po inflaci chráněných dluhopisech nebo třeba po fondech zaměřených na vysoký výnos, ale ty jsou dost riskantní.

Jako konkrétní tipy bych doporučil podívat se na ETF jako iShares iBoxx $ High Yield Corporate Bond ETF nebo Vanguard Total Bond Market ETF, což jsou docela solidní možnosti. Hlavně si dej pozor na diversifikaci a nezapomínej na to riziko – není nic zadarmo. Vždycky bys měl mít plán a vědět, co od těch investic čekáš.

161 slov
1.6 minut čtení
27. 9. 2024
Radka Svobodová
Radka Svobodová