Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, které akcie vyplácí slušné dividendy?

Jak zjistit, které akcie vyplácí slušné dividendy?

Dividendy jsou pro mnohé investory důležitým faktorem při výběru akcií, ale jak vlastně zjistit, které akcie vyplácí slušné dividendy? Myslím, že by mě zajímalo, kde začít? Existují nějaké konkrétní ukazatele nebo metriky, na které bych se měl zaměřit? Například, co říká dividendový výnos nebo historie vyplácení dividend? Měly by mě zajímat i firmy, které mají stabilní a rostoucí dividendy v průběhu času? Slyšel jsem o něčem jako je "dividend aristocrat", ale nevím přesně, co to znamená a zda se to vyplatí sledovat. Jaké zdroje informací o dividendách doporučujete? Je lepší použít specializované weby, nebo se podívat na oficiální stránky firem? A co třeba analýzy a doporučení od odborníků? Je dobré brát ohled na ekonomické a průmyslové faktory, když se rozhodujeme pro investici do akcií s dividendami? Bude mi také prospěšné sledovat makroekonomické trendy nebo spíše jednotlivé společnosti? Odpovědi na tyto otázky by mi mohly hodně pomoci orientovat se ve světě investic do akcií s dividendovými výnosy. Jak to vidíte vy?

160 slov
1.6 minut čtení
19. 6. 2024
Veronika Němcová
Veronika Němcová

Když hledáš akcie s dobrými dividendami, začni koukáním na dividendový výnos, což je poměr vyplácené dividendy k ceně akcie. Čím vyšší číslo, tím lépe, ale pozor na příliš vysoké výnosy, to může znamenat problém. Důležitá je taky historie vyplácení dividend - firmy, co pravidelně zvyšují dividendy (třeba "dividend aristocrats"), jsou obvykle stabilnější a spolehlivější.

Sleduj i faktory jako P/E ratio a payout ratio, to ti dá lepší přehled o tom, jak moc firma rozdává ze zisků. Pokud má firma nízký payout ratio, může to znamenat, že má prostor na růst nebo další zvyšování dividend.

Co se zdrojů týče, kromě oficiálních stránek firem zkuz i specializované weby jako Seeking Alpha nebo Yahoo Finance, tam najdeš hodně analýz a doporučení. A jo, nezapomeň brát v potaz i makroekonomické trendy a celkovou ekonomiku, protože to ovlivňuje i jednotlivé sektory a tudíž i dividendy.

A nakonec - sleduj firmy v odvětvích, co mají stabilní cash flow, jako jsou utility nebo spotřební zboží. Tam je menší pravděpodobnost velkých výkyvů a rizik.

166 slov
1.7 minut čtení
1. 11. 2024
Kamila Benešová
Kamila Benešová

Zjistit, které akcie vyplácí slušné dividendy, není zas tak složitý úkol. Začít můžeš s dividendovým výnosem, což je roční dividenda dělená cenou akcie. Čím vyšší číslo, tím lépe, ale pozor na příliš vysoké výnosy, může to být signál problémů. Důležitá je i historie vyplácení dividend - firmy, které pravidelně zvyšují své dividendy, jako tzv. "dividend aristocrats", jsou často stabilnější a spolehlivější investice.

Doporučuji sledovat také payout ratio, což je procento zisku vyplácené jako dividenda. Mělo by to být udržitelný poměr, aby firma měla prostor pro investice. Podívej se na specializované weby jako Seeking Alpha nebo Yahoo Finance, kde najdeš přehledy a analýzy. Oficiální stránky firem taky nejsou špatné, ale tam bývá často hodně marketingu.

Ekonomické a průmyslové trendy jsou taky důležité – některé sektory prostě lépe vyplácejí dividendy než jiné (např. utility nebo telekomunikace). A určitě sleduj makroekonomické ukazatele jako úrokové sazby nebo inflaci, protože ty můžou ovlivnit schopnost firem vyplácet dividendy. Takže shrnuto – dívej se na výnosy, historii a stabilitu dividend, používej dobré zdroje informací a nezapomínej na širší ekonomické souvislosti.

171 slov
1.7 minut čtení
31. 12. 2024
Bohuslav Lacina
Bohuslav Lacina