Charts.cz/Fórum/Jaké akcie koupit pro stabilní pasivní příjem?

Jaké akcie koupit pro stabilní pasivní příjem?

Zajímalo by mě, jaké akcie byste doporučili pro stabilní pasivní příjem. Rád bych investoval do něčeho, co mi přinese pravidelný výnos, ale zároveň nechci riskovat příliš velké ztráty. Slyšel jsem, že dividendové akcie mohou být dobrou volbou, ale jaké konkrétní společnosti nebo sektory byste doporučili? Mám pocit, že některé akcie jsou sice lákavé, ale jejich výnosy se mohou velmi lišit. Jak to vidíte vy? Jaké jsou vaše zkušenosti s investováním do akcií pro pasivní příjem? Myslíte si, že je lepší diverzifikovat portfolio, nebo se soustředit na pár vybraných akcií? A co třeba investice do ETF fondů? Jsou pro pasivní příjem lepší než jednotlivé akcie? Děkuji za vaše názory a tipy.

110 slov
1.1 minut čtení
12. 9. 2024
Ladislav Pešek
Ladislav Pešek

Když jde o stabilní pasivní příjem, tak rozhodně zvaž dividendové akcie. Společnosti jako Johnson & Johnson, Procter & Gamble nebo Coca-Cola mají dlouhou historii vyplácení dividend a k tomu i stabilní růst. Tyhle akcie jsou většinou v sektorech jako zdraví, spotřební zboží nebo energie, což je fajn, protože tyhle oblasti obvykle dost dobře drží i v těžších časech.

Diverzifikace je určitě důležitá, takže místo toho, abys šel jen do pár akcií, doporučil bych ti rozložit investice raději do více společností. Pokud se ti do toho nechce, ETF fondy můžou být skvělá volba. Dají ti širokou expozici hned několika akciím a často mají nízké náklady. Například nějaké ETF zaměřené na dividendové akcie ti můžou přinést slušný pasivní příjem bez velkého rizika.

Jo a ještě je dobrý sledovat výši dividendového výnosu a historii jejich zvyšování. S tím bys měl mít docela slušnou šanci na stabilní příjem.

142 slov
1.4 minut čtení
20. 10. 2024
Antonín Daněk
Antonín Daněk

Jo, tak dividendový akcie jsou fakt dobrá cesta, pokud chceš stabilní pasivní příjem. Zkus se podívat na společnosti jako Johnson & Johnson, Procter & Gamble nebo třeba Coca-Cola. Tyhle firmy mají dlouhou historii vyplácení dividend, což je super pro stabilitu. Sektory jako zdravotnictví, spotřební zboží nebo energie bývají taky fajn, protože tyhle odvětví mají tendenci být méně volatilní.

Pokud nechceš riskovat moc, diverzifikace je klíčová. Místo toho, abys šel do 5-10 akcií, můžeš uvažovat o ETF fondech. Ty ti dají širší expozici a sníží riziko. Například ETF zaměřený na dividendové akcie nebo široký trh. To by mohlo být lepší než se soustředit na pár vybraných akcií, protože i ty nejstabilnější firmy občas zklamou.

Takže v zásadě – kombinace dividendových akcií a ETF fondů by mohla být nejlepší přístup pro pasivní příjem s menším rizikem.

132 slov
1.3 minut čtení
1. 12. 2024
Eduard Matějka
Eduard Matějka