Charts.cz/Fórum/Na co se dívat při hodnocení NFT, abych neprohloupil?

Na co se dívat při hodnocení NFT, abych neprohloupil?

Když se rozhodnu investovat do NFT, je tu tolik věcí, na které bych měl dávat pozor, ale jak si vlastně vybrat to správné? Vím, že trh s NFT je hrozně dynamický a občas mi připadá, že se tu všechno děje rychleji než bych stíhal sledovat. Jaké jsou klíčové faktory, které bych měl mít na paměti? Měli byste mi říct, co všechno bych měl zkoumat - je to historie prodeje, popularita umělce nebo třeba něco jiného? A co ta rarita, jak moc důležitá je? Vždycky jsem slyšel, že čím vzácnějším NFT, tím lépe, ale jak to vlastně zjistím? Je dobré se dívat na komunitu kolem daného NFT projektu? Určitě jsem slyšel, že silná komunita může znamenat větší hodnotu v budoucnu. Jak moc mám brát v úvahu roadmapy projektů a jejich plány do budoucna? Je to vůbec důležité? A co třeba technická stránka věci - jaký blockchain je použitý a jaká je jeho reputace? Mám sledovat i problémy s škálovatelností nebo poplatky za transakce? A nakonec, jak se vyhnout podvodům a fake NFT? Je vůbec možné to rozpoznat předem? Celkově bych strašně rád dostal nějaké tipy a rady od těch z vás, kteří už máte nějaké zkušenosti. Na co se zaměřit, abych předešel chybám a udělal dobré investice?

206 slov
2.1 minut čtení
28. 6. 2020
Vladimíra Stehlíková
Vladimíra Stehlíková

Když jsi v NFT světě, je pár věcí, co bys měl mít na radaru. Prvně, historie prodeje je klíčová. Když vidíš, že nějaký projekt má stabilní nebo rostoucí ceny, to je dobré znamení. Nezapomínej na umělce – jejich reputace může hodně ovlivnit hodnotu NFT. Rarita hraje také velkou roli, ale není to jediný faktor. Zjisti si, kolik kusů bylo vydáno a jak moc je daný NFT unikátní.

Komunita okolo projektu je další důležitá věc. Silná a aktivní komunita může hodně přispět k budoucí hodnotě NFT. Sleduj jejich sociální sítě a reakce lidí. Roadmapy projektů jsou taky důležité; pokud mají jasné plány a ambice do budoucna, může to znamenat stabilitu.

Technická stránka, jako je blockchain a jeho reputace, není k zahození. Někdy může být lepší vybírat projekty na zavedenějších blockchainech, kde víš, že nebudou problémy s transakcemi nebo škálovatelností.

A nakonec, vyhni se podvodům – zkontroluj, kdo za projektem stojí, a sleduj známky podezřelého chování. Podívej se na různé platformy a jejich hodnocení. Pamatuj si, že neexistuje žádná jistota, ale když se zaměříš na tyhle faktory, měl bys mít větší šanci udělat rozumnou investici.

180 slov
1.8 minut čtení
20. 11. 2020
Marek Procházka
Marek Procházka

Když se díváš na NFT, tak bych doporučil koukat na pár klíčových věcí. Za prvé, historie prodeje je dost důležitá. Zjisti, jak se daný NFT prodával v minulosti, jestli měl nějaký vzestup ceny a kolik jich bylo prodáno. Popularita umělce taky hraje roli; pokud je umělec známý a má dobré jméno, většinou to znamená i větší poptávku. Rarita je fakt zásadní – čím méně kusů v kolekci, tím větší šance, že si budeš držet hodnotu. Zkus si zjistit, kolik jich je v oběhu a jestli jsou nějaké speciální edice alebo jedinečné kusy.

Komunita kolem projektu je taky důležitá. Silná a aktivní komunita může signalizovat zdravý projekt a větší potenciál pro růst ceny v budoucnu. A co se týče roadmapy, tak to může poskytnout jasnou představu o tom, co projekt plánuje do budoucna. Je fajn sledovat, jestli mají nějaké ambiciózní plány nebo zajímavé funkce.

Technická stránka je taky dobrá; zjisti, na jakém blockchainu se NFT nachází a jak je ten blockchain stabilní. Jestli má problémy s poplatky nebo škálovatelností, tak bys měl být opatrný.

A nakonec, jak se vyhnout podvodům? Zkontroluj, jestli je projekt transparentní a má dobrou reputaci. Podívej se na jejich webovky a sociální sítě. Jestli ti něco přijde podezřelého nebo moc hezkého na to, aby to byla pravda, tak radši uteč. Vždycky si dávej pozor a dělej vlastní průzkum.

218 slov
2.2 minut čtení
28. 3. 2023
Tomáš Toman
Tomáš Toman