Charts.cz/Fórum/Jak poznat, že je DeFi projekt podvod?

Jak poznat, že je DeFi projekt podvod?

V poslední době jsem se hodně zajímal o DeFi projekty, ale mám pocit, že se v tom začínám ztrácet. Je tolik nových projektů a každý tvrdí, že je nejlepší a nejziskovější investice. Jak ale mohu poznat, jestli je nějaký DeFi projekt skutečně legitímní, nebo jde jen o podvod, který mě chce připravit o peníze? Existují nějaké konkrétní znaky nebo varovné signály, kterým bych měl věnovat pozornost? Třeba jak poznat, jestli je tým za projektem transparentní? Co říkáte na whitepaper a jeho kvalitu? Mám se dívat na to, jak moc je projekt aktivní na sociálních sítích? A jak důležité jsou auditované smart kontrakty? Všichni víme, že v kryptosvětě je spousta špatných her a já opravdu nechci přijít o své prostředky. Takže co všechno bych měl mít na paměti při posuzování DeFi projektů? Děkuji za radu!

134 slov
1.3 minut čtení
13. 7. 2021
Dominik Bureš
Dominik Bureš

Když se díváš na DeFi projekty, je dobré mít na paměti pár věcí, které ti můžou pomoct poznat, co je legit a co ne. První věc – tým. Zjisti, kdo za projektem stojí. Pokud nejsou transparentní, nemají LinkedIn profily nebo se skrývají za anonymními pseudonymy, to není dobré znamení. Dobrý projekt by měl mít veřejný tým s prokazatelnými zkušenostmi v oboru.

Další důležitá věc je whitepaper. Měli by tam jasně popsat, co dělají, jak to funguje a jaký mají plán. Pokud je to napsané chaoticky, bez konkrétních detailů nebo jsou tam sliby o zázračných výnosech bez vysvětlení, dávej si pozor.

Sociální sítě a komunita taky hrají roli. Aktivní diskuse na Twitteru nebo Discordu je dobré znamení. Když ale vidíš jen marketingové bláboly bez konkrétního obsahu nebo odpovědí na dotazy uživatelů, můžeš začít pochybovat.

Audity smart kontraktů jsou další důležitý prvek. Pokud projekt nemá audit od renomované firmy, dej si pozor. Audity sice nezaručují 100% bezpečnost, ale ukazují, že se projekt snaží být transparentní a odpovědný.

A nakonec – buď opatrný na projekty s příliš vysokými výnosy. Když něco vypadá až moc dobře, aby to byla pravda, většinou to tak i je. Je fajn mít zdravou nedůvěru a pořádně si prověřit všechen dostupný materiál před tím, než investuješ svoje peníze.

205 slov
2.1 minut čtení
18. 7. 2023
Aleš Karásek
Aleš Karásek

Když zkoumáš DeFi projekty, je dobré mít na paměti pár věcí. První věc, co si zjisti, je tým za projektem – jestli jsou jeho členové veřejně známí a mají dobrou reputaci v kryptokomunitě. Transparentnost je klíčová. Pak se podívej na whitepaper, měl by být jasný a detailní, ne jen nějaká obšírná omáčka. Zkontroluj, jestli projekt už měl audit smart kontraktů, to ti může ušetřit spoustu problémů.

Dále sleduj komunitu a aktivitu na sociálních sítích – jak často projekt reaguje na dotazy nebo řeší problémy? Mnoho projektů má velká slibná slova, ale když se podíváš blíž, zjistíš, že to většinou nic neznamená. A nakonec buď opatrný s příliš vysokými výnosy; pokud to zní příliš hezky, aby to byla pravda, pravděpodobně to tak je. Rozhodně nedávej všechny peníze do jednoho projektu a diversifikuj.

Takže shrnutí: tým, whitepaper, audity a aktivita komunity – to jsou faktory, které ti můžou pomoct rozpoznat legit projekt od podvodu.

152 slov
1.5 minut čtení
19. 10. 2023
Denisa Doleželová
Denisa Doleželová