Charts.cz/Fórum/Jak rozdělit portfolio mezi akcie a dluhopisy?

Jak rozdělit portfolio mezi akcie a dluhopisy?

Zajímalo by mě, jak správně rozdělit svoje investiční portfolio mezi akcie a dluhopisy. Někde jsem slyšel, že je dobré mít vyvážený poměr, ale jaký by ten poměr měl být? Jsou nějaké obecné doporučení pro začátečníky? Chtěl bych vědět, kolik procent portfolia bych měl mít ve dluhopisech a kolik v akciích. Vím, že to závisí na mnoha faktorech, jako je věk, investiční cíle, rizikový profil a tak dále, ale existuje něco jako základní pravidlo? Například, když se mluví o tom, že bych měl mít 60 % v akciích a 40 % v dluhopisech, je to opravdu ta správná cesta, nebo existují i jiné přístupy? Co třeba situace na trhu? Kdy je lepší zvýšit podíl dluhopisů nebo naopak akcií? Mám obavy z výkyvů na trhu a nevím, jak moc riskovat. Jaké jsou výhody a nevýhody obou typů investic? Jak se vlastně dají tyto dvě složky portfolia kombinovat tak, aby to bylo co nejefektivnější? Zajímalo by mě také, jestli se má podíl měnit v průběhu času podle toho, jak se mění moje životní situace nebo ekonomické podmínky. Budu rád za jakékoliv rady a názory lidí, kteří už mají s tímto zkušenosti.

188 slov
1.9 minut čtení
5. 12. 2024
Soňa Koubová
Soňa Koubová

Rozdělení portfolia mezi akcie a dluhopisy závisí na tom, jaký máš přístup k riziku a jak dlouho plánuješ investovat. Obecně se doporučuje, že čím jsi mladší, tím více můžeš mít v akciích, třeba nějakých 70-80 %, protože máš čas na ztráty dohnat. Jak stárneš, tak můžeš zvyšovat podíl dluhopisů, možná to skončí kolem 60 % akcií a 40 % dluhopisů. To je takový základní poměr, ale osobně bych to doporučil přizpůsobit svým cílům a tomu, jak moc se nebojíš výkyvů na trhu.

Když se mluví o situaci na trhu, tak jestli jsou akcie v bublině nebo je trh spíš stabilní, můžeš zvážit zvýšení podílu dluhopisů. Na druhou stranu, když je ekonomika v dobré kondici a akcie rostou, tak bys mohl víc investovat do akcií. Vždycky je dobrý mít na paměti, že akcie mají potenciál pro vyšší výnosy, ale taky vyšší riziko.

No a určitě bys měl časem přehodnocovat své portfolio podle životní situace. Jakmile třeba změníš práci nebo plánuješ rodinu, může být fajn víc se zaměřit na stabilnější investice jako dluhopisy. Každopádně, diversifikace mezi akcie a dluhopisy ti může pomoct vybalancovat riziko a výnosy.

182 slov
1.8 minut čtení
25. 7. 2024
Andrea Koubová
Andrea Koubová

Rozdělení portfolia mezi akcie a dluhopisy je fakt důležitý krok. Obecně se doporučuje mít takový mix, který odpovídá tvýmu rizikovému profilu. Třeba to známý pravidlo 60 % akcie a 40 % dluhopisy je pro spoustu lidí fajn, zvlášť když jsi mladší a můžeš si dovolit víc riskovat. Akcie mají větší potenciál na růst, ale jsou i víc volatilní, což může dělat starosti, když se trhy houpou. Naopak dluhopisy ti dají určitější stabilitu a příjem, ale obvykle s nižším výnosem.

Jak se mění tvoje životní situace nebo trh, můžeš zvážit úpravy. Když budeš blíž důchodu, možná bys měl zvýšit podíl dluhopisů, aby ses ochránil před výkyvy. A naopak v době ekonomického růstu můžeš zkusit víc investovat do akcií. Všechno záleží na tom, jak moc jsi ochotný riskovat a co od investic očekáváš.

Taky můžeš sledovat ekonomické indikátory a trendy na trhu. Když se zdá, že akciový trh je přehřátý, možná by stálo za to přesunout něco do dluhopisů. Na druhou stranu, když jsou úrokové sazby nízké, akcie můžou vypadat jako lepší volba.

Celkově je dobrý mít převahu v akciích na začátku a postupně přizpůsobovat podle toho, jak se tvoje cíle mění. Ale hlavně to chce mít plán a nespanikařit při každým poklesu trhu.

199 slov
2 minut čtení
24. 12. 2022
Dana Pernicová
Dana Pernicová