Jak rozdělit portfolio mezi akcie a dluhopisy?
Zajímalo by mě, jak správně rozdělit svoje investiční portfolio mezi akcie a dluhopisy. Někde jsem slyšel, že je dobré mít vyvážený poměr, ale jaký by ten poměr měl být? Jsou nějaké obecné doporučení pro začátečníky? Chtěl bych vědět, kolik procent portfolia bych měl mít ve dluhopisech a kolik v akciích. Vím, že to závisí na mnoha faktorech, jako je věk, investiční cíle, rizikový profil a tak dále, ale existuje něco jako základní pravidlo? Například, když se mluví o tom, že bych měl mít 60 % v akciích a 40 % v dluhopisech, je to opravdu ta správná cesta, nebo existují i jiné přístupy? Co třeba situace na trhu? Kdy je lepší zvýšit podíl dluhopisů nebo naopak akcií? Mám obavy z výkyvů na trhu a nevím, jak moc riskovat. Jaké jsou výhody a nevýhody obou typů investic? Jak se vlastně dají tyto dvě složky portfolia kombinovat tak, aby to bylo co nejefektivnější? Zajímalo by mě také, jestli se má podíl měnit v průběhu času podle toho, jak se mění moje životní situace nebo ekonomické podmínky. Budu rád za jakékoliv rady a názory lidí, kteří už mají s tímto zkušenosti.