Charts.cz/Fórum/Jak správně kombinovat dluhopisy a akcie v investičním portfoliu?

Jak správně kombinovat dluhopisy a akcie v investičním portfoliu?

Zajímalo by mě, jak správně nastavit poměr mezi dluhopisy a akciemi v mém investičním portfoliu. Vím, že obě tyto možnosti mají své výhody a nevýhody, ale nejsem si jistý, jak je vhodně zkombinovat. Jaký by měl být ideální poměr pro někoho, kdo chce investovat dlouhodobě? Mám se zaměřit spíše na stabilitu dluhopisů, nebo se pustit do akcií s potenciálem vyšších výnosů? Také by mě zajímalo, zda je lepší držet většinu peněz v akciích a menší část v dluhopisech, nebo naopak. A co když se trhy začnou chovat nepředvídatelně? Jak to ovlivní moje rozhodnutí o investicích? Existují nějaká pravidla nebo doporučení, kterými bych se měl řídit při rozhodování o tom, kolik investovat do každé z těchto kategorií? Vím, že každá investice nese určitá rizika, ale chtěl bych najít rovnováhu mezi bezpečností a potenciálním růstem. Pokud má někdo zkušenosti s tímto tématem nebo může doporučit nějaké strategie pro kombinaci dluhopisů a akcií, byl bych moc vděčný za rady.

156 slov
1.6 minut čtení
30. 9. 2023
Monika Němcová
Monika Němcová

Kombinace dluhopisů a akcií v portfoliu závisí na různých faktorech, jako je tvoje tolerance k riziku, investiční horizont a cíle. Obecně se doporučuje mít víc akcií, pokud jsi mladší a chceš růst, třeba 70-80% akcií a zbytek v dluhopisech pro stabilitu. S věkem bys měl poměr měnit ve prospěch dluhopisů, třeba na 60/40 nebo 50/50. Když trhy začnou být nestabilní, můžeš zvážit přesun do více bezpečných dluhopisů, ale nesmíš se bát volatility akcií, to je normální. Jako pravidlo se říká "diverzifikuj", takže investuj do různých sektorů a typů dluhopisů. Důležité je pravidelně rebalancovat portfolio, aby ti poměr vyhovoval stále podle tvých cílů. Nezapomeň na dlouhodobý pohled, krátkodobé výkyvy by tě neměly odradit.

112 slov
1.1 minut čtení
18. 11. 2020
Jiří Bílek
Jiří Bílek

Kombinace dluhopisů a akcií v portfoliu závisí hodně na tom, jaký máš investiční cíl a toleranci k riziku. Obecně se doporučuje, že mladší investoři by měli mít víc peněz v akciích, třeba 70-80%, protože mají čas na zotavení v případě poklesu trhů. Starší lidé nebo ti, co potřebují stabilnější příjem, často volí víc dluhopisů, třeba 60-70%.

Mít vyvážený poměr je klíčový. Zpravidla se říká, že pokud jsi v šedesátkách, měl bys mít aspoň 60% v dluhopisech a zbytek v akciích. Také je dobrý mít pár různých typů dluhopisů – státní, korporátní a tak. Pokud trhy začnou blbnout, dluhopisy ti můžou poskytnout určitou ochranu.

Důležité je pravidelně rebalancovat portfolio – koukat na to, jestli se ti poměr akcií a dluhopisů nevychýlil víc než chceš. Můžeš zkusit pravidlo 60/40 nebo 70/30 jako výchozí bod a pak to upravit podle toho, jak se cítíš s rizikem a co chceš dosáhnout.

A nezapomeň sledovat ekonomické trendy a zprávy – to ti pomůže rozhodnout, jestli je teď lepší přidat víc do akcií nebo radši zpevnit stabilitu s dluhopisy.

172 slov
1.7 minut čtení
21. 12. 2024
Zdeněk Horák
Zdeněk Horák