Charts.cz/Fórum/Jak poznám, které ETF jsou nejlepší pro diverzifikaci?

Jak poznám, které ETF jsou nejlepší pro diverzifikaci?

Přemýšlím o investování do ETF, ale mám pocit, že se v tom trochu ztrácím. Vím, že diverzifikace je klíčová pro snížení rizika a ochranu mého portfolia, ale jak to vlastně funguje u ETF? Jak mám zjistit, které ETF jsou skutečně nejlepší pro diverzifikaci? Zajímalo by mě, na co bych se měl zaměřit při vybírání těchto fondů. Měly by mít nějakou konkrétní strukturu? Co třeba tematické ETF versus široce diversifikované indexové fondy? Jak důležité je sledovat náklady a poplatky spojené s těmito fondy? Určitě bych chtěl vědět i to, jaké sektory a regiony by měly být zahrnuty, aby moje portfolio bylo co nejvíc vyvážené. A co když chci investovat do více různých typů aktiv? Jaké jsou nejlepší strategie pro kombinaci různých ETF? Vím, že je dobré mít určitou míru expozice vůči akciím, dluhopisům nebo dokonce komoditám, ale jak toto všechno skloubit dohromady? Chci se ujistit, že mé investice budou mít smysl a že budu mít pokryté všechny možné scénáře na trhu. Mohli byste mi doporučit nějaké specifické ETF, které by mohly být dobré pro diverzifikaci? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při jejich hodnocení?

184 slov
1.8 minut čtení
4. 8. 2022
Milan Valenta
Milan Valenta

Diverzifikace s ETF je fakt důležitá, aby ses vyhnul velkým ztrátám. Když vybíráš ETF, koukej na jejich strukturu a to, co všechno pokrývají. Široce diversifikované indexové fondy jako S&P 500 nebo MSCI World ti dají expozici napříč mnoha sektory a regiony. Naopak tematické ETF jsou víc riskantní, protože se zaměřují na konkrétní trendy nebo sektory, což může být fajn, ale i dost volatilní.

Podívej se i na náklady a poplatky – čím nižší, tím lépe pro tvé výnosy. Když chceš kombinovat různý typy aktiv, tak klidně zkombinuj akcie s dluhopisy a třeba i nějaké komodity. Například můžeš mít ETF zaměřené na akcie, pak nějaké dluhopisové ETF a k tomu třeba zlato.

Jestli chceš víc vyvážené portfolio, snaž se mít zastoupení v různých sektorech jako technologie, zdravotnictví nebo energie. A nezapomeň na geografickou diverzifikaci – americké ETF jsou super, ale zkus i Evropu nebo rozvíjející se trhy.

Vybírat konkrétní ETF je o tom, co chceš dosáhnout. Třeba Vanguard Total Stock Market ETF jako základ a k tomu nějaké ETF na dluhopisy jako iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF by mohly být dobrá volba. Hlavně si zjisti, co fondy obsahují a jak reagují na tržní změny.

191 slov
1.9 minut čtení
27. 12. 2024
Magdaléna Vacková
Magdaléna Vacková

Diverzifikace u ETF je fakt důležitá, a jak to udělat, to chce trochu prozkoumat. Nejlepší ETF pro diverzifikaci jsou obvykle ty, co sledují široké trhy, jako S&P 500 nebo MSCI World. Tím dostaneš vystavení mnoha různým sektorům a firmám, takže i když jedna akcie spadne, ostatní to můžou vykompenzovat.

Při výběru ETF se podívej na náklady, protože i drobné poplatky se časem nasčítají. Tematické ETF můžou být fajn pro specifické trendy, ale můžeš se s nimi dostat do rizika, že trefíš špatný sektor.

Mysli taky na regionální rozložení – víc než jen USA. Můžeš zkusit fondy zaměřené na rozvíjející se trhy nebo Evropu. Co se týče aktiv, kombinace akcií s dluhopisy a třeba i komoditami jako zlato ti pomůže rozložit riziko.

Jaké konkrétní ETF? Třeba Vanguard Total Stock Market ETF nebo i nějaký globální fond jako iShares MSCI ACWI. Vždycky koukej na výkon a volatilitu těch fondů v minulosti a jak se chovají v různých tržních podmínkách. To ti dá dobrou představu, jestli budou vyhovovat tvému risk profilu. Hlavně neházej všechny vejce do jednoho košíku!

174 slov
1.7 minut čtení
19. 9. 2023
Filip Zich
Filip Zich