Charts.cz/Fórum/Jakou část portfolia byste doporučili investovat do ETF?

Jakou část portfolia byste doporučili investovat do ETF?

Zajímalo by mě, kolik procent z celého investičního portfolia je rozumné alokovat do ETF. Slyšel jsem, že ETF jsou skvělou volbou pro diverzifikaci a snížení rizika, ale jak moc bych měl na to sázet? Mám nějaké akcie a pár kryptoměn, ale přemýšlím, jestli bych měl do ETF přidat víc. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto typem investic? Je lepší mít větší část v ETF nebo spíš menší? Jaké faktory byste brali v úvahu při rozhodování o této alokaci? A co třeba vaše osobní strategie, kolik procent z vašeho portfolia máte v ETF? Mám pocit, že se v tom začínám ztrácet, tak bych byl rád za jakékoliv tipy nebo doporučení ohledně toho, jak správně investovat do ETF a nezapomenout přitom na další příležitosti na trhu.

124 slov
1.2 minut čtení
6. 9. 2022
Markéta Vejvodová
Markéta Vejvodová

Investice do ETF je fakt rozumnej krok, hlavně když už máš nějaký akcie a kryptoměny. Obecně se doporučuje mít třeba 20-30% portfolia v ETF, ale záleží na tvý strategii a rizikový toleranci. ETF ti umožňují diversifikaci, takže snižuješ riziko, což je fajn, pokud se bojíš volatility. Pokud jsi spíš konzervativní investor, můžeš jít i na víc. Já osobně mám asi 40% v ETF, protože to považuju za stabilní základ. Důležitý je taky přemýšlet o tom, jaký typ ETF chceš – jestli akciový, dluhopisový nebo nějaký tematický. K tomu připočti, jakou máš investiční dobu – čím delší horizont, tím víc můžeš riskovat. Takže si to pořádně rozmysli a zvažuj i další příležitosti na trhu.

113 slov
1.1 minut čtení
8. 6. 2023
Rudolf Řezáč
Rudolf Řezáč

Když přemýšlíš, kolik investovat do ETF, tak většinou se doporučuje mít v nich mezi 20-50% portfolia. Záleží na tvém rizikovém apetitu a investičních cílech. ETF jsou super pro diversifikaci, takže když už máš akcie a kryptoměny, ETF můžeš brát jako stabilizátor. Pokud chceš být opatrnější, můžeš začít třeba s 30% a pak to postupně navyšovat, až uvidíš, jak ti to funguje. Z vlastní zkušenosti, mám teď kolem 40% v ETF a jsem s tím spokojený, protože to mírní výkyvy v mém portfoliu. Hlavně si dej pozor na to, jaká ETF kupuješ - zaměř se na ty s nízkými poplatky a dobrou historií. Jo a sleduj trh a trendy, to ti pomůže udržet se v obraze. Hodně štěstí!

117 slov
1.2 minut čtení
17. 2. 2023
Barbora Bartošová
Barbora Bartošová