Charts.cz/Fórum/Kde koupit své první NFT a jak to vlastně funguje?

Kde koupit své první NFT a jak to vlastně funguje?

Zajímám se o svět kryptoměn a v poslední době mě hodně zaujaly NFT. Vím, že jsou to nějaké digitální umělecké kousky nebo virtuální předměty, které si můžu koupit a mít je jako svůj vlastní digitální majetek. Ale jak to vlastně funguje? Jak začít? Kde vůbec najdu místo, kde bych mohl koupit své první NFT? Slyšel jsem o různých platformách jako OpenSea, Rarible nebo Foundation, ale vůbec nevím, jak se v tom vyznat. Co všechno potřebuji k tomu, abych mohl nakupovat NFT? Musím mít nějakou peněženku na kryptoměny? Jak ji založím a co s ní mám dělat? Jaké kryptoměny mohu použít na nákup? A co když zjistím, že moje první NFT není tak hodnotné, jak jsem doufal? Je možné ho pak prodat zpět? Můžete mi prosím poradit, jak začít a na co si dát pozor při prvním nákupu NFT? Děkuji!

139 slov
1.4 minut čtení
20. 1. 2023
Denisa Sládková
Denisa Sládková

Takže, koupit první NFT je vlastně docela jednoduchý, i když to může vypadat složitě. První věc, co potřebuješ, je kryptopeněženka. Nejpopulárnější jsou třeba MetaMask nebo Trust Wallet. Tu si stáhneš jako rozšíření pro prohlížeč nebo appku do telefonu a pak ji nastavíš – většinou je potřeba si napsat frázi pro obnovení, tak na to dej pozor.

Když máš peněženku, musíš si na ní nabít nějakou kryptoměnu. Většina NFT platforem používá Ethereum (ETH), takže si ho musíš koupit na burze, jako je Binance nebo Kraken, a pak ho poslat do své peněženky.

Teď k těm platformám. OpenSea je největší a hodně snadno se na ní orientuješ – můžeš tam filtrovat podle různých kategorií nebo popularit. Rarible a Foundation taky stojí za to, ale Foundation je spíš pro umělce, takže tam nebudeš mít tolik výběru na nákup.

Jakmile se zaregistruješ a propojíš peněženku s platformou, můžeš začít procházet nabídky a kupovat NFT. Pamatuj, že ceny mohou být dost proměnlivé – co se ti líbí dneska, může být za pár dní úplně jiná cena.

Pokud bys zjistil, že tvoje NFT není tak hodnotné, jak jsi doufal, tak ho normálně můžeš zkusit prodat zpátky na stejný platformě, kde jsi ho koupil. Ale není zaručeno, že najdeš kupce hned.

Takže shrnutí: Peněženka → Převod ETH → Výběr platformy → Nákup NFT. Hlavně buď opatrný na podvody a hodně se uč! Hodně štěstí!

224 slov
2.2 minut čtení
13. 12. 2023
Robert Navrátil
Robert Navrátil

Když chceš koupit první NFT, tak si nejdřív musíš založit peněženku na kryptoměny. Doporučuji třeba MetaMask, je snadná na použití a hodně lidí ji používá. Když ji máš, tak si tam musíš poslat nějakou kryptoměnu, obvykle Ethereum (ETH), protože většina NFT je na této síti. Můžeš koupit ETH na burzách jako Coinbase nebo Binance a pak převést do své peněženky.

Pak si vyber platformu, kde chceš nakupovat, OpenSea je asi nejznámější. Můžeš tam procházet různé projekty a umělce, co prodávají NFT. Jakmile najdeš něco, co se ti líbí, můžeš to koupit přímo za ETH.

Co se týče hodnoty, tak NFT může ztratit nebo získat na ceně. Pokud zjistíš, že ti tvoje NFT připadá jako špatná investice, většinou ho můžeš prodat zpět na stejné platformě nebo i jinde. Jen si dej pozor na poplatky za transakce (gas fees), ty můžou někdy být dost vysoké.

Hlavně se snaž nakupovat věci, které se ti fakt líbí a ne jen proto, že si myslíš, že zhodnotí. Takže hodně štěstí a hlavně bacha na podvody!

167 slov
1.7 minut čtení
14. 12. 2023
Božena Soukupová
Božena Soukupová