Charts.cz/Fórum/Jak začít s NFT projekty, pokud jsem úplný nováček?

Jak začít s NFT projekty, pokud jsem úplný nováček?

Chtěl bych se zeptat, jak to vlastně funguje, když bych se chtěl pustit do NFT projektů, ale jsem naprosto nový a vůbec nevím, kde začít. Vím, že NFT jsou teď hodně populární a že se o nich hodně mluví, ale jakým způsobem se do toho dostat? Jaké kroky bych měl podniknout, abych se nenechal nachytat a neztratil peníze? Musím mít nějaké speciální dovednosti nebo znalosti v oblasti blockchainu, nebo stačí jen mít nějakou kreativitu? A co platformy jako OpenSea nebo Rarible, jak si vybrat tu pravou pro sebe? Existují nějaké konkrétní tipy pro nováčky, které by mi mohly pomoci vyhnout se běžným chybám? A ještě jedna věc – je důležité mít vlastní digitální umění nebo mohu prodávat něco jiného? Jak je to vlastně s autorskými právy u NFT? Můžete mi prosím doporučit nějaké zdroje, kde bych se mohl dozvědět více a naučit se základy? Jak dlouho trvá naučit se všechny tyto věci, abych mohl začít investovat a případně i vytvářet vlastní projekty? Díky moc za jakoukoli pomoc!

167 slov
1.7 minut čtení
15. 3. 2022
Monika Coufalová
Monika Coufalová

Když chceš začít s NFT a jsi nováček, tak to chceš mít jasné. První věc, co potřebuješ, je peněženka na kryptoměny, třeba MetaMask. Bez toho se nikam nedostaneš. Pak si zvol platformu, kde budeš obchodovat – OpenSea a Rarible jsou super, ale mrkni i na další jako Foundation nebo Mintable. Zjisti si, jak ty platformy fungujou.

Můžeš buď vytvářet vlastní digitální umění, což je fajn, pokud máš nějaké kreativní dovednosti, nebo prodávat něco jiného – třeba kolekce videí nebo hudby. Ale pozor na autorská práva! Musíš mít práva k tomu, co prodáváš.

Důležité je sledovat trendy, abys nebyl nachytaný na špatných projektech. Hledej komunity na Discordu nebo Redditu, tam se dozvíš spoustu tipů a jak se vyhnout podvodům. Co se týče učení – základy můžeš zvládnout třeba za pár týdnů, ale prohlubování znalostí zabere víc času.

Jestli chceš investovat nebo tvořit, buď trpělivý a neinvestuj peníze, které si nemůžeš dovolit ztratit. Hodně štěstí!

154 slov
1.5 minut čtení
14. 11. 2024
Robert Řezník
Robert Řezník

Když chceš začít s NFT, tak hlavně nezapomeň, že to je hodně o učení. Nejprve bys měl pochopit, co NFT vlastně znamenají. Jsou to digitální aktiva na blockchainu, která dokazují vlastnictví nějakého digitálního obsahu. Můžeš mít vlastní umění, ale klidně i hudbu nebo videa. Pokud nemáš žádný svůj obsah, můžeš zkusit prodávat něco jiného, ale to už je trochu složitější a musíš si dávat pozor na autorský práva.

Určitě se podívej na platformy jako OpenSea nebo Rarible. Každá má svoje výhody a nevýhody. OpenSea je asi největší a má širokou nabídku, Rarible zase umožňuje víc interakce s komunitou. Naučit se, jak fungují, ti zabere chvilku – prostě se tam zaregistruj a prozkoumej to.

Co se týče dovedností, nějaké základní znalosti blockchainu ti určitě pomůžou, ale není to nutnost. Hlavně buď opatrný a dělej si průzkum – sleduj trendy a nauč se rozeznávat podvody. Mnoho lidí přišlo o peníze kvůli rychlým rozhodnutím bez znalostí.

Pokud chceš investovat, začni s menšími částkami a klidně se podívej na online kurzy nebo YouTube videa o NFT a kryptoměnách. Zdroje jako Reddit komunity nebo Discord servery ti můžou taky poskytnout spoustu informací a tipů od zkušenějších lidí. Učení není rychlé, ale když se do toho pustíš, za pár měsíců už můžeš být docela v obraze.

207 slov
2.1 minut čtení
18. 5. 2024
Matěj Rada
Matěj Rada