Charts.cz/Fórum/Jak začít s diverzifikací v kryptoměnách?

Jak začít s diverzifikací v kryptoměnách?

V poslední době se hodně mluví o diverzifikaci v investicích, a to zejména v oblasti kryptoměn. Mám pocit, že je to něco, co bych chtěl do svého portfolia také zahrnout, ale nevím, jak na to. Jak vlastně začít s diverzifikací v kryptoměnách? Vím, že je důležité mít v portfoliu více různých měn, ale jak si vybrat ty správné? Mám se soustředit na známější kryptoměny jako Bitcoin nebo Ethereum, nebo bych měl zkusit i nějaké méně známé altcoiny? A co NFT? Měli bychom je zahrnout do své strategie? Jaký je nejlepší způsob, jak rozdělit investice mezi různé kryptoměny? Jaké faktory brát v úvahu při rozhodování o tom, kolik peněz investovat do každé měny? Zajímalo by mě také, jak sledovat výkonnost těchto investic a kdy je správný čas na přehodnocení portfolia. Mám vůbec začít s malými částkami a postupně navyšovat, nebo investovat větší obnos hned na začátku? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, kdo už s diverzifikací v kryptoměnách mají nějaké zkušenosti.

161 slov
1.6 minut čtení
21. 3. 2024
Eliška Havlíčková
Eliška Havlíčková

Diverzifikace v kryptoměnách je fakt dobrý krok. Začni s tím, že si uděláš průzkum. Bitcoin a Ethereum jsou super základy, na kterých můžeš stavět. Pak se podívej na altcoiny, které mají potenciál – sleduj projekty, co mají dobrou komunitu a jasný plán. NFT? To je trošku jiná liga, můžeš zkusit, ale nezapomeň, že to je hodně spekulativní. Co se týče rozdělení investic, většina lidí doporučuje mít třeba 50% v BTC/ETH a zbytek rozložit do altcoinů podle toho, co tě zaujme. Když investuješ, začni s menšíma částkama, abys viděl, jak trh reaguje a jak se cítíš v tom všem. Sledování portfolia je důležitý – používej různé platformy na sledování cen a trendů. A co se týče přehodnocení, tak klidně jednou za pár měsíců koukni, co se děje a jestli máš pocit, že chceš něco změnit. Investice do krypta je o trpělivosti a učení se za pochodu.

145 slov
1.5 minut čtení
12. 1. 2024
Dominik Jirka
Dominik Jirka

Takže, diverzifikace v kryptoměnách, to je fajn téma. Určitě je dobrý mít víc než jen Bitcoin a Ethereum, i když ty jsou stabilní a mají za sebou historii. Můžeš zkusit i altcoiny, ale buď opatrnej, hodně z nich může být dost volatilní. Pár známějších jako Cardano nebo Solana by mohlo být v pohodě.

Pokud jde o NFT, tak to záleží na tvých zájmech. Někdo je má rád a vidí v nich potenciál, jiní je považují za bublinu. Ale pokud tě to láká, klidně do toho jdi, jen s rozmyslem.

Co se týče rozdělení investic, doporučuje se třeba 70% do stabilnějších coinů a 30% do rizikovějších, ale to je na tobě. Každopádně začít s menšíma částkama a postupně navyšovat je rozumný – uvidíš, jak trh reaguje a co ti vyhovuje.

Sledování výkonnosti můžeš dělat přes různý aplikace nebo weby jako CoinMarketCap. A určitě přehodnocuj svoje portfolio pravidelně, třeba každé čtvrtletí. Taky si dej pozor na situaci na trhu a zprávy – to ti pomůže rozhodnout, kdy nakupovat nebo prodávat. Hlavně buď trpělivej a nenech se strhnout emocemi.

173 slov
1.7 minut čtení
18. 10. 2023
Božena Hlaváčová
Božena Hlaváčová