Charts.cz/Fórum/Trendy v oblasti Smart ETF pro příští rok

Trendy v oblasti Smart ETF pro příští rok

Zajímalo by mě, jestli se v oblasti Smart ETF začínají objevovat nějaké konkrétní trendy, které by mohly ovlivnit investiční strategii na příští rok. Mám pocit, že mnoho lidí teď přehodnocuje své portfolia a snaží se analyzovat, co bude fungovat. Slyšel jsem něco o tom, že ESG (environmentální, sociální a správa) faktory začínají hrát větší roli, ale nejsem si jistý, jak moc to ovlivní výkonnost Smart ETF. Zároveň mne zajímá, zda jsou nějaké nové technologie nebo sektory, které by mohly být na vzestupu a měly by být zohledněny při výběru těchto fondů. Vím, že i kryptoměny a digitální aktiva se stávají populárnějšími, takže by mě zajímalo, jestli se to nějakým způsobem odráží i na Smart ETF. Jaké jsou vaše názory? Budou se do nich promítat trendy jako umělá inteligence nebo blockchain? A co třeba geopolitické události – mají vliv na rozhodování v této oblasti? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních a jejich pohled na to, jaké změny očekávají v roce 2024. Jaké fondy byste doporučili sledovat a na co si dát pozor? Děkuji za jakékoli tipy a informace!

176 slov
1.8 minut čtení
20. 7. 2024
Barbora Stehlíková
Barbora Stehlíková

Jo, trendy ve Smart ETF se teď hodně mění. ESG faktory určitě hrajou stále větší roli, investoři to berou vážně, protože chtěj podporovat udržitelnost a zodpovědné investice. Myslím, že hodně lidí přehodnocuje svoje portfolia a kouká na to, jaký firmy mají dobré ESG skóre. A co se týče technologií, umělá inteligence a blockchain zní jako velký hit pro příští rok. Tyhle sektory dost nabírají na síle a pokud se podíváš na nové fondy, určitě najdeš pár zaměřených na tech inovace.

Kryptoměny sou taky v kurzu, i když je to takovej risk. Ale vidím, že někteří ETF začínají zahrnovat digitální aktiva nebo firmy, co s nimi pracují. Geopolitika taky hraje roli – války, sankce a podobně můžou ovlivnit trhy a investiční strategie. Takže jo, sledoval bych fondy zaměřený na technologie a ESG. Možná se podívej na některý nové Smart ETF s těmahle tématama. Dobrý je držet oči otevřený a nezapomínat na diversifikaci.

150 slov
1.5 minut čtení
27. 12. 2024
Zdeňka Hamplová
Zdeňka Hamplová

Jasně, co se týče Smart ETF, tak se teď fakt dějou věci. ESG faktory jsou už většinou součástí hodnocení fondů a hodně investorů to začíná brát v potaz. Mnoho lidí chce, aby jejich peníze dělaly něco dobrého pro planetu, takže tohle určitě ovlivní i výkonnost.

Nové technologie jako umělá inteligence a blockchain určitě hrajou velkou roli. Fondy zaměřené na tech sektory a inovace by mohly mít v příštím roce úspěch. Hlavně AI teď letí, takže ETF zaměřená na tyhle firmy by mohla být zajímavá.

Kryptoměny a digitální aktiva taky nejsou k zahození, i když je kolem toho dost volatility. Některé Smart ETF se snaží zahrnout i tenhle segment. A geopolitické události? Jasně, ty můžou zamíchat kartami. Všechno, co se děje kolem světa, ovlivňuje trhy a investiční rozhodnutí.

Sledujte třeba fondy zaměřené na čistou energii nebo na technologické inovace. A koukejte i na geopolitické trendy a jejich dopad na jednotlivé sektory. Vždycky je dobrý mít diversifikaci a nevsázet jen na jednu kartu. Držím palce s investicemi!

164 slov
1.6 minut čtení
28. 11. 2024
Aleš Bezděk
Aleš Bezděk