Charts.cz/Fórum/Co se stane, když prodám ETF s větším ziskem než 10 000 Kč?

Co se stane, když prodám ETF s větším ziskem než 10 000 Kč?

Zdravím všechny, mám dotaz ohledně prodeje ETF. Přemýšlím o tom, že bych prodal některé své ETF a pokud se mi podaří dosáhnout zisku přes 10 000 Kč, tak mě zajímá, jaké to může mít následky. Vím, že u prodeje investic se často mluví o daních, ale nejsem si úplně jistý, jak to funguje v případě ETF. Budu muset platit nějakou daň z příjmu nebo něco jiného? A co když to prodám do konce roku, změní se něco? Jaké jsou moje možnosti a co bych měl zvážit před tímto krokem? Dále, pokud bych prodal ETF a pak je koupil zpět, jak to ovlivní moji daňovou povinnost? Je tu nějaký limit nebo pravidla, která se týkají zisků z investic? Omlouvám se za možná zmatené otázky, ale rád bych měl jasno v tom, co mě čeká, pokud udělám tento krok. Díky za jakékoliv rady a zkušenosti!

143 slov
1.4 minut čtení
22. 1. 2024
Jakub Černý
Jakub Černý

Když prodáš ETF a zisk přesáhne 10 000 Kč, tak se ti to bude počítat jako příjem a musíš to zdanit. V ČR je to daněno sazbou 15 % z dosaženého zisku. Měj na paměti, že když prodáš a koupíš zpět, tak to může vypadat jako obchody s cennými papíry, takže se ti to taky může hezky nasčítat. Co se týče konce roku, je dobrý mít přehled o tom, jaké máš zisky nebo ztráty, protože můžeš třeba vyvážit zisky ze ztrátami, což ti může trochu ušetřit na daních. Nezapomeň si taky uchovávat veškeré doklady a výpisy, abys měl jasno při vyplňování daňového přiznání. Jinak limit na zisk není, platíš prostě daň z každého zisku, co překročí tu částku. Takže si to dobře promysli a případně se poraď s daňovým poradcem.

130 slov
1.3 minut čtení
8. 1. 2025
Bohumil Šrámek
Bohumil Šrámek

Jasně, tak k tomu prodeji ETF a ziskům. Když prodáš ETF a máš zisk přes 10 000 Kč, tak to podléhá dani z příjmu. V Česku je to 15 % z tvého zisku, což je celkem dost, takže na to bacha. Na konci roku se ti to samozřejmě započítá do daňového přiznání. Důležité je, že pokud prodáš a pak koupíš zpět to samý ETF, tak to může vypadat jako realizace zisku a ty bys měl opět platit daně. Není tam nějaký limit nebo něco takového, prostě se počítá celý zisk za rok. Pokud plánuješ prodat, tak si zjisti, jestli nemáš nějaké ztráty z jiných investic, který bys mohl započítat proti těm ziskům. Určitě si to promysli a třeba se poraď s někým kdo se tím zabývá, ať nemáš pak překvápka.

130 slov
1.3 minut čtení
22. 12. 2024
Petra Košťálová
Petra Košťálová