Charts.cz/Fórum/Jak se daní zisky z ETF? Musím něco hlásit?

Jak se daní zisky z ETF? Musím něco hlásit?

V poslední době se hodně zajímám o investice do ETF a slyšel jsem, že to může být skvělý způsob, jak diversifikovat své portfolio. Ale co mě opravdu zajímá, jsou daně. Mám obavy, že se mi tohle všechno může vymknout z rukou, pokud nebudu vědět, jak to správně hlásit. Jak je to vlastně s tím zdaněním? Když prodám ETF a udělám nějaký zisk, musím to nějak hlásit finančnímu úřadu? A jak je to s dividendami, které také mohu dostat? Platí se na ně nějaké daně, nebo je to jinak? Zajímá mě také, jestli existují nějaké výjimky nebo zvláštní pravidla pro investice do ETF. A co když investuji do zahraničních ETF? Jaké mám povinnosti v takovém případě? Chtěl bych mít jasno v tom, co všechno mě čeká a jak si připravit daňové přiznání, abych nedopadl špatně. Můžete mi prosím pomoct a osvětlit mi všechny tyto otázky ohledně danění zisků z ETF? Díky moc!

151 slov
1.5 minut čtení
5. 6. 2024
Patrik Říha
Patrik Říha

Danění zisků z ETF je trochu složitější, ale pokusím se to shrnout. Když prodáš ETF a uděláš zisk, tak ten zisk se daní jako příjem z cenných papírů. Musíš to uvést v daňovém přiznání. Obvykle se platí 15 % z kapitálových výnosů, ale pokud bys měl ztrátu, můžeš si ji odečíst od budoucích zisků.

Co se týče dividend, ty se taky daní. Zpravidla ti srazí 15 % už při vyplácení, takže to je celkem jednoduché. Ale pozor na zahraniční ETF, tam může být nutné sledovat i další pravidla kvůli dvojímu zdanění. Můžeš mít nárok na vrácení části daně, pokud máš správné formuláře.

Nezapomeň si uchovávat všechny doklady o nákupech a prodejích ETF, abys měl jasný přehled při vyplňování přiznání. Jo a ještě je dobrý si ověřit, jestli nemáš nějaké specifické povinnosti podle toho, odkud ETF pochází. Každopádně pokud si nejsi jistý, doporučuji si promluvit s někým, kdo se v daních vyzná.

150 slov
1.5 minut čtení
29. 12. 2024
Vojtěch Sládek
Vojtěch Sládek

No jasně, s ETF je to tak, že když prodáš a vyděláš, tak musíš zisk danit. V ČR je to 15 % z příjmu, takže si pamatuj, že to platíš z toho zisku, co uděláš. Když dostaneš dividendy, ty se taky daní – opět 15 %. Finančák chce vědět o všech tvých příjmech, takže to musíš hlásit v daňovým přiznání.

Pokud investuješ do zahraničních ETF, tak je to trošku složitější. Můžeš narazit na dvojí zdanění – záleží na tom, jaký je mezi ČR a danou zemí smlouvu. Většinou ale musíš stejně hlásit všechny příjmy tady doma. Takže radši si to pořádně zjisti nebo se poraď s nějakým odborníkem na daně. Je dobrý si vést přesný záznamy o všech transakcích a přijatých dividendách. Ušetříš si pak spoustu stresu při podávání přiznání.

130 slov
1.3 minut čtení
30. 12. 2024
Matěj Soukup
Matěj Soukup