Charts.cz/Fórum/Jak často bych měl kontrolovat a upravovat rozložení ETF v portfoliu?

Jak často bych měl kontrolovat a upravovat rozložení ETF v portfoliu?

Zajímá mě, jak často bych měl kontrolovat a případně upravovat rozložení ETF v mém investičním portfoliu. Někde jsem slyšel, že by se to mělo dělat pravidelně, ale jak často je to vlastně "pravidelně"? Mám mít nějaký konkrétní harmonogram, třeba každý měsíc, nebo stačí jednou za čtvrtletí? A co když se trhy hodně mění? Měl bych reagovat na aktuální situaci na trhu a třeba i na změny v ekonomice? Taky bych chtěl vědět, jestli má smysl se orientovat podle nějakých signálů nebo trendů, nebo je lepší držet se dlouhodobé strategie? Je to prostě otázka zkušenosti a intuice, nebo existují nějaká pravidla, která bych měl dodržovat? Jak vlastně zjistit, jestli je moje portfolio vyvážené? Občas mám pocit, že bych měl něco měnit, ale zase nevím, jestli je to správný krok. Kdybych měl upravit rozložení ETF v portfoliu kvůli nějakým novým informacím o trhu, jak bych měl přistupovat k těmto úpravám? Děkuji za všechny rady a názory!

154 slov
1.5 minut čtení
24. 6. 2024
Bohuslav Rybář
Bohuslav Rybář

Kontrola a úpravy portfolia s ETF by měly být spíš v rámci nějakého rozumného harmonogramu, třeba čtvrtletně. Každý měsíc by to mohlo být zbytečné, pokud nemáš nějaké zásadní změny na trhu. Ale když se trhy dost mění nebo je třeba nějaká ekonomická událost, tak se na to klidně podívej častěji. Důležitý je mít tu svou dlouhodobou strategii a držet se jí, ale zároveň reagovat na extrémní situace.

Pokud máš pocit, že něco nefunguje jak má, tak se zamysli nad vyvážením – jestli máš moc akcií nebo naopak málo. Pomůže ti sledovat výkonnost jednotlivých ETF a zjistit, jestli nepřevyšují nebo nepodvádí tvé očekávání. Když upravuješ portfolio, můžeš třeba využít nějaké signály jako trendové analýzy nebo ekonomické ukazatele, ale hlavně nezapomeň, že investování je maraton, ne sprint. Takže pokud nemáš nějaký konkrétní důvod ke změně, drž se svého plánu.

137 slov
1.4 minut čtení
17. 11. 2024
Kristýna Machačová
Kristýna Machačová

Kontrola a úprava portfolia ETF by se měla dělat pravidelně, ale jak často? Mnoho lidí doporučuje kontrolovat portfolio jednou za čtvrtletí, což je takový rozumný kompromis. Pokud se trhy hodně mění nebo se objeví nějaké zásadní ekonomické události, může být dobrý nápad podívat se na to i častěji, třeba jednou za měsíc. Ale pozor, nesnaž se reagovat na každou maličkost, to může vést ke zbytečným stresům a chybám. Je fajn mít nějaký plán a držet se ho dlouhodobě.

Pokud máš pocit, že tvoje portfolio není vyvážené, zkus si určit, jaký máš investiční cíl a jakou máš toleranci k riziku. Pak si ověř, jestli rozložení odpovídá těmto parametrům. Většinou platí, že čím více riskuješ (např. investice do akcií), tím větší potenciální výnos můžeš mít.

A co ty trendy? Někdy je dobré mít přehled o tom, co se děje na trhu, ale nezapomínej na to, že dlouhodobé investice většinou vyžadují trpělivost. Pokud zaslechneš něco nového o ETF nebo ekonomikách, zvaž, jestli to opravdu ovlivní tvé investiční cíle.

Upravovat rozložení můžeš na základě nových informací, ale buď opatrný. Změny by měly mít smysl a odpovídat tvým cílům. Někdy je lepší nechat portfolio „spát“ a nechat ho růst bez častého zasahování. Takže shrnutí – zkontroluj jednou za čtvrtletí, buď informovaný, ale nedělej unáhlené rozhodnutí.

208 slov
2.1 minut čtení
3. 10. 2024
Karolína Dubská
Karolína Dubská