Charts.cz/Fórum/Jaké jsou jednoduché nástroje pro vyhodnocení rizika v investicích?

Jaké jsou jednoduché nástroje pro vyhodnocení rizika v investicích?

Zajímá mě, jestli existují nějaké jednoduché nástroje nebo metody, které bych mohl použít pro vyhodnocení rizika v investicích. V poslední době se dost zajímám o různé investiční příležitosti, jako jsou akcie, kryptoměny nebo NFT, ale mám obavy z toho, jak správně posoudit potenciální rizika. Rád bych věděl, jestli existují nějaké aplikace, online kalkulačky nebo třeba grafy, které by mi mohly pomoci pochopit, jaké riziko nese konkrétní investice. Třeba něco, co by mi ukázalo historické výkyvy cen nebo volatility trhu. Mám na mysli něco uživatelsky přívětivého, co zvládne i začátečník, protože nemám moc zkušeností s analytickým hodnocením. Nebo je lepší se spolehnout na nějaké doporučení od odborníků? Jaké nástroje používáte vy? A jak důležité je brát v úvahu riziko při rozhodování o investicích? Všichni víme, že bez rizika to není nikdy žádná legrace, ale jak to udělat tak, abych se maximálně chránil před zbytečnými ztrátami? Děkuju za všechny tipy a rady!

150 slov
1.5 minut čtení
27. 10. 2021
Zuzana Šimůnková
Zuzana Šimůnková

Investování je vždycky o nějakým riziku, to je jasný. Ale naštěstí existuje pár nástrojů a metod, co ti můžou pomoct to riziko vyhodnotit. Když se díváš na akcie nebo kryptoměny, můžeš začít s historickými grafy. Třeba na stránkách jako Yahoo Finance nebo CoinMarketCap najdeš grafy, který ti ukážou, jak si daná investice vedla v minulosti. Můžeš tam vidět výkyvy cen a docela dobře si udělat představu o volatilitě.

Pak jsou tu různý online kalkulačky na výpočet rizika, třeba Sharpe ratio nebo standardní odchylka. Ty ti pomůžou pochopit, jaký má investice výnos v porovnání s jejím rizikem. A pokud se bojíš složitějších analýz, můžeš zkusit i aplikace jako Robinhood nebo eToro, které mají jednoduché rozhraní a spoustu vzdělávacích materiálů.

Co se týká doporučení od odborníků, to může být taky fajn. Různý investiční poradci ti můžou poskytnout pohled na trhy, ale dej si pozor na to, koho posloucháš. Vždycky je dobrý mít vlastní názor a udělat si vlastní průzkum.

Riziko je prostě součást investování, takže je dobrý ho brát v úvahu. Můžeš třeba zvažovat diverzifikaci portfolia – nerozdávej všechny peníze na jedno místo a rozlož si je mezi víc aktiv. Tak se trochu ochráníš před zbytečnýma ztrátama.

193 slov
1.9 minut čtení
30. 4. 2024
Bohumil Vlček
Bohumil Vlček

Riziko při investování je fakt, co bys měl brát vážně, ale jsou na to docela jednoduché nástroje, co ti můžou pomoct. Třeba aplikace jako Yahoo Finance nebo Google Finance ti ukážou historické grafy cen akcí a dokonce i volatility. Můžeš si tam nastavit upozornění na cenové pohyby, což je praktické.

Další možností jsou online kalkulačky rizika, třeba nějaké simulace portfolia, kde si můžeš hrát s různými podíly akcií a dluhopisů. To ti ukáže, jak by se tvé investice chovaly v různých tržních podmínkách.

Kryptoměny mají většinou vyšší volatilitu, takže tady je dobré sledovat i různé zprávy a trendy na sociálních sítích. Taky sleduj komunitní fóra, tam se často dají najít užitečné tipy.

Pokud nemáš moc zkušeností, můžeš se klidně podívat na nějaké odborné analýzy nebo doporučení od profesionálů. Ale pamatuj, že bys měl mít vlastní názor a dělat vlastní průzkum. Klíčové je diversifikovat a nesázet všechno na jednu kartu. Takže se neboj experimentovat s různými nástroji a buď opatrný!

159 slov
1.6 minut čtení
16. 10. 2023
Vladimíra Machová
Vladimíra Machová