Charts.cz/Fórum/Jak si mohu zjistit svůj investiční rizikový profil online?

Jak si mohu zjistit svůj investiční rizikový profil online?

Investování je dneska dost populární, ať už jde o akcie, kryptoměny nebo nemovitosti. Ale jak vlastně zjistit, jaký typ investora jsem? Možná se ptáte, jestli existuje nějaký jednoduchý způsob, jak si vyhodnotit svůj rizikový profil online. Vím, že jsou různá kvízová stanoviska a testy, které vám mohou dát představu o tom, jaké máte tolerance vůči riziku. Napadlo mě, jestli někdo z vás nemá tipy na konkrétní webové stránky nebo aplikace, které by mohly pomoct? Taky by mě zajímalo, co všechno by mělo být součástí takového hodnocení? Mám na mysli otázky jako: jak dlouho hodlám investovat, kolik peněz mohu riskovat nebo jak bych reagoval v případě poklesu trhu. Zajímalo by mě i to, jestli někdo z vás měl s těmito testy pozitivní zkušenosti a zda mu to pomohlo lépe pochopit jeho investiční styl. Předem díky za rady a tipy!

138 slov
1.4 minut čtení
3. 2. 2023
Monika Fučíková
Monika Fučíková

Co se týče zjištění investičního rizikového profilu, je to fakt důležitý krok, než začneš investovat. Existuje spousta online kvízů a testů, co ti s tím můžou pomoct. Například stránky jako Investopedia, nebo Fidelity mají docela dobré nástroje. Ty testy většinou zahrnují otázky ohledně tvého finančního cíle, jak dlouho plánuješ investovat a kolik jsi ochotný riskovat. Když narazíš na pokles trhu, jak bys reagoval? To všechno ti dá lepší představu o tom, jaký jsi typ investora. Osobně jsem si to zkusil a pomohlo mi to udělat si jasno v tom, jak moc riskovat. Takže určitě doporučuji se do toho pustit, je to hodně užitečné.

103 slov
1 minut čtení
11. 8. 2023
Roman Čermák
Roman Čermák

Existuje spousta online nástrojů, co ti pomůžou zjistit tvůj investiční rizikový profil. Většinou to jsou nějaké kvízy nebo dotazníky, kde odpovídáš na otázky o svých investičních cílech, době investování a ochotě riskovat. Fakt dobrý je třeba web Investopedia, nebo si zkus i stránky jako Schwab nebo Fidelity, ty mají taky skvělé testy. Na otázky se třeba vztahujou k tomu, jak bys reagoval, kdyby trh spadl – jestli bys prodával panicky, nebo spíš nakupoval levněji. Zjistíš tam i to, jak dlouho hodláš investovat a kolik peněz můžeš riskovat bez toho, aby tě to dostalo do problémů. Mě to třeba pomohlo pochopit, že jsem víc konzervativní investor než jsem myslel, takže určitě doporučuji si to zkusit. Hlavně neber ty výsledky jako dogma, ale jako vodítko.

123 slov
1.2 minut čtení
4. 8. 2023
Jarmila Coufalová
Jarmila Coufalová