Charts.cz/Fórum/Měli bychom se obávat zvyšování úrokových sazeb při investování do ETF?

Měli bychom se obávat zvyšování úrokových sazeb při investování do ETF?

Když sledujeme, jak centrální banky poslední dobou stále zvyšují úrokové sazby, začínám si klást otázky ohledně investování do ETF. Je to pro mě jako pro investora důležité téma, protože se obávám, že by to mohlo negativně ovlivnit moje investice. Jak moc by zvyšující se úrokové sazby mohly zasáhnout trhy a zvlášť ETF? Mám na mysli především akciové ETF, ale co třeba i jiná aktiva, která mohou na změny úroků reagovat jinak? Zda by to mohlo znamenat nižší výnosy nebo dokonce ztráty? Hodně lidí říká, že když úroky rostou, mohou akcie klesat, ale co to znamená pro ETF jako celek? A co se týče sektorových ETF, například těch zaměřených na technologie nebo nemovitosti, jak moc jsou citlivé na tyto změny? Jaký je vůbec vztah mezi úrokovými sazbami a hodnotou podkladových aktiv v ETF? A co když mám dlouhodobý investiční horizont? Mělo by mě to zajímat víc teď, nebo je lepší se soustředit na jiné faktory? Může mít zvyšování úrokových sazeb také nějaké výhody pro některé typy ETF? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních investičních nadšenců. Jak jste na tom vy? Jaké máte strategie pro investování do ETF v době rostoucích úrokových sazeb?

192 slov
1.9 minut čtení
20. 6. 2022
Roman Vobořil
Roman Vobořil

Zvyšování úrokových sazeb může mít značný dopad na trhy, včetně ETF. Obecně platí, že když úroky rostou, akcie mají tendenci klesat, protože dražší úvěry a vyšší náklady na financování snižují zisky firem. To se samozřejmě odráží i v akciových ETF, kde klesá hodnota podkladových aktiv.

Sektorová ETF jako technologie nebo nemovitosti jsou obzvlášť citlivé na tyto změny. Například technologické firmy často spoléhají na externí financování a vyšší úrokové sazby pro ně znamenají větší náklady. Nemovitosti zase trpí dražšími hypotékami, což může ochladit poptávku po nemovitostech.

Pokud máš dlouhodobý investiční horizont, možná bys neměl panikařit kvůli krátkodobým výkyvům. Historicky se trhy zotavily i z obdobích zvyšování sazeb. Ale je dobré mít na paměti, že některé ETF mohou mít výhody – například dividendové ETF, které mohou profitovat z vyšších úroků, pokud budou investoři hledat stabilnější příjmy.

Strategie? Možná diverzifikace a zaměření na sektory, které jsou méně citlivé na úroky. A klidně si zvažuj i investice do dluhopisových ETF – ty potěšení by mohly být zajímavé v době rostoucích sazeb. Zkrátka není to černobílé a je dobré mít otevřenou mysl.

174 slov
1.7 minut čtení
17. 1. 2024
Robert Řezník
Robert Řezník

Zvyšování úrokových sazeb určitě může mít vliv na akciové trhy a tím pádem i na ETF. Když úroky rostou, investoři často přesouvají peníze do bezpečnějších aktiv, což může tlačit ceny akcií dolů. Akciová ETF tedy můžou trpět a to zejména v sektorech jako technologie, kde je hodně firem závislých na budoucích příjmech a růstech. S vyššími úroky se zvyšují i náklady na půjčky, což může zpomalit ekonomiku a tím pádem i zisky firem.

Sektorová ETF zaměřená na nemovitosti to mají taky těžké, protože vyšší úrokové sazby znamenají dražší hypotéky, což může ochladit trh s nemovitostmi. Ale zase některé sektory jako banky mohou z růstu sazeb těžit, protože zvyšují marže z půjček.

Pokud máš dlouhodobý investiční horizont, nemusíš se tolik stresovat. Historie ukazuje, že trhy se s časem zotaví. Je dobrý se ale dívat na fundamenty firem v ETF, které máš, a diversifikovat portfolio. Někdy se vyplatí i přehodnotit strategii a podívat se na ETF, které by mohly v době rostoucích sazeb prospět. Takže jo, zvyšování úroků je důležitý faktor, ale není to konec světa. Spíš je fajn to brát jako součást širšího obrazu.

181 slov
1.8 minut čtení
9. 8. 2023
Eva Hladíková
Eva Hladíková