Měli bychom se obávat zvyšování úrokových sazeb při investování do ETF?
Když sledujeme, jak centrální banky poslední dobou stále zvyšují úrokové sazby, začínám si klást otázky ohledně investování do ETF. Je to pro mě jako pro investora důležité téma, protože se obávám, že by to mohlo negativně ovlivnit moje investice. Jak moc by zvyšující se úrokové sazby mohly zasáhnout trhy a zvlášť ETF? Mám na mysli především akciové ETF, ale co třeba i jiná aktiva, která mohou na změny úroků reagovat jinak? Zda by to mohlo znamenat nižší výnosy nebo dokonce ztráty? Hodně lidí říká, že když úroky rostou, mohou akcie klesat, ale co to znamená pro ETF jako celek? A co se týče sektorových ETF, například těch zaměřených na technologie nebo nemovitosti, jak moc jsou citlivé na tyto změny? Jaký je vůbec vztah mezi úrokovými sazbami a hodnotou podkladových aktiv v ETF? A co když mám dlouhodobý investiční horizont? Mělo by mě to zajímat víc teď, nebo je lepší se soustředit na jiné faktory? Může mít zvyšování úrokových sazeb také nějaké výhody pro některé typy ETF? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních investičních nadšenců. Jak jste na tom vy? Jaké máte strategie pro investování do ETF v době rostoucích úrokových sazeb?