Charts.cz/Fórum/Jak úrokové sazby ovlivňují ceny ETF a co to pro mě znamená?

Jak úrokové sazby ovlivňují ceny ETF a co to pro mě znamená?

Zajímalo by mě, jak vlastně úrokové sazby ovlivňují ceny ETF. V poslední době jsem si všiml, že když centrální banky zvyšují úrokové sazby, tak se to nějakým způsobem odráží na cenách různých ETF a já nevím, jestli to je dobré nebo špatné pro investory jako jsem já. Slyšel jsem, že vyšší úrokové sazby mohou znamenat, že se lidé začnou více orientovat na dluhopisy než na akcie a tím pádem i na ETF, které jsou založené na akcích. Zároveň mi někdo říkal, že to může ovlivnit i náklady financování pro firmy a tedy i jejich ziskovost, což by mohlo mít dopad na ceny ETF s těmito akciemi. Jak to tedy přesně funguje? A co to pro mě jako investora vlastně znamená? Měl bych být v takových chvílích nervózní nebo naopak klidný? Taky mě zajímá, jestli existují nějaké konkrétní strategie nebo tipy, jak se s tímto vlivem úrokových sazeb vyrovnat, abych co nejlépe ochránil své investice. Děkuji za jakékoli rady a postřehy!

160 slov
1.6 minut čtení
24. 1. 2021
Marie Jirková
Marie Jirková

Úrokový sazby fakt hodně hrajou roli v cenách ETF, zejména těch akciových. Když centrální banky zvednou úroky, lidi začnou víc přemýšlet o investicích do dluhopisů, protože to může bejt bezpečnější a výnosnější. To znamená, že peníze se přesouvaj od akcií k dluhopisům, což tlačí ceny ETF dolů.

Navíc vyšší úrokový sazby zvyšuj náklady na půjčky pro firmy, což může snižovat jejich ziskovost a tím pádem i hodnotu akcií. To se pak promítne do ETF. Takže když vidíš, že úroky rostou, může to bejt červená vlajka pro akciové trhy.

Ale neboj, nervózní bejt nemusíš. Důležité je mít dlouhodobou strategii a nezapomínat na diverzifikaci. Můžeš uvažovat o přehodnocení svého portfolia – třeba přidat víc dluhopisů nebo ETF založených na sektorech, který jsou méně citlivý na úrokový sazby. Dobrý je sledovat trend a nezapomínat na to, že trh má svoje cykly. Takže klidně můžeš udělat nějaké strategické změny, ale nezapomínej na dlouhodobý horizont.

149 slov
1.5 minut čtení
20. 12. 2024
Elena Řezníková
Elena Řezníková

Úrokové sazby mají na ceny ETF vliv, protože ovlivňují celkovou atraktivitu investic. Když centrální banky zvyšují úrokové sazby, dluhopisy začnou vypadat lákavěji, což může lidi odrazovat od investování do akcií a tím pádem i ETF zaměřených na akcie. Vyšší úroky znamenají i vyšší náklady na půjčky pro firmy, což může snížit jejich ziskovost a následně ovlivnit ceny akcií v ETF.

Pro tebe jako investora to může znamenat větší volatilitu na trzích; některé ETF mohou klesat, zatímco jiná se mohou držet lépe. Místo paniky je dobrý nápad sledovat dlouhodobější trendy a možná diverzifikovat portfolio. Třeba přemýšlej o zahrnutí ETF, které investují do sektorů méně citlivých na úrokové sazby, jako jsou třeba utility nebo základní služby. Také můžeš zvážit investice do dluhopisových ETF, když úrokové sazby rostou, aby jsi vyvážil riziko. Důležité je nezapomínat na to, že trhy se mění a občas je dobré mít nervy na uzdě a počkat si na lepší příležitosti.

152 slov
1.5 minut čtení
26. 12. 2024
Stanislav Kysela
Stanislav Kysela