Charts.cz/Fórum/Co všechno zahrnuje pasivní příjem z robo-poradců?

Co všechno zahrnuje pasivní příjem z robo-poradců?

Zajímalo by mě, co vlastně všechno spadá pod pojem pasivní příjem, pokud mluvíme o robo-poradcích. Slyšel jsem, že jsou to skvělí pomocníci pro investice, ale nejsem si úplně jistý, jak to funguje. Myslím tím, jestli je to jenom něco jako automatizované investování nebo jestli to zahrnuje i něco víc? Jaké typy aktiv se dají přes robo-poradce spravovat a jak se určuje, kolik peněz se do nich investuje? Mám také obavy, že bych mohl přijít o peníze, takže by mě zajímalo, jaké jsou rizika spojená s takovýmto způsobem investování. A co pokud nebudu mít žádné zkušenosti? Může takový robo-poradce opravdu zajistit stabilní pasivní příjem nebo je to spíš takový marketingový trik? Rád bych znal názory ostatních na tohle téma a jaké mají zkušenosti s robo-poradci. Je to opravdu tak jednoduché a bezstarostné, jak se říká, nebo je za tím nějaká skrytá práce, kterou musím do toho zapojit? Jak dlouho obvykle trvá, než začnu vidět nějaké výsledky? A co poplatky za služby robo-poradců? Jak moc to ovlivňuje celkový výnos? Kdo třeba používá tyto služby a proč se rozhodli pro robo-poradce místo tradičních finančních poradců? Když jsem slyšel o pasivním příjmu z různých zdrojů jako jsou akcie nebo nemovitosti, dost mě zajímá, jak se dá tento model aplikovat na robo-poradce. Mám pocit, že je toho tolik k prozkoumání a rád bych slyšel od těch, kteří mají zkušenosti s tímto způsobem investování.

228 slov
2.3 minut čtení
23. 5. 2024
Rudolf Bureš
Rudolf Bureš

Pasivní příjem z robo-poradců je celkem jednoduchá věc. V podstatě to znamená, že investuješ peníze a robo-poradce se ti o ně postará, což zní fajn. To není jen automatizované investování, ale spíš celkový přístup k diversifikaci portfolia. Můžeš investovat do akcií, dluhopisů, ETF a někdy i do nemovitostí prostřednictvím REITs. Robo-poradci obvykle mají nějaké algoritmy, které určí, kolik a kam investovat, a to podle tvého rizikového profilu – jestli chceš být konzervativní nebo agresivní.

Rizika tu samozřejmě jsou. Nikdo ti nezaručí, že na konci roku budeš mít víc peněz než na začátku. Trhy kolísají a někdy můžeš přijít o část nebo i celé investice. Takže i když nemáš zkušenosti, měl bys být připraven na to, že můžeš ztratit.

Co se týče poplatků, ty můžou ovlivnit výnosy. Někdy si účtují procento z Tvého portfolia nebo fixní poplatek. Čím vyšší poplatky, tím méně ti zůstane na konci.

O robo-poradcích často mluví mladí lidé nebo ti, co nechtějí trávit hodiny nad investováním a nechce se jim platit drahé tradice poradce. Je to rychlejší a pohodlnější alternativa.

Správa pasivního příjmu pomocí robo-poradců je prostě o tom, že si nastavíš účet a necháš je pracovat, ale stejně je dobrý mít nějaký přehled. Výsledky se většinou začnou ukazovat až po delší době – měsíce nebo roky – takže trpělivost je klíčová.

211 slov
2.1 minut čtení
2. 5. 2023
Jarmila Žemličková
Jarmila Žemličková

Pasivní příjem z robo-poradců je fakt zajímavá věc. V podstatě ti robo-poradci spravují investice za tebe, což je super pro lidi, co nemají čas nebo zkušenosti. Dělají to automatizovaně, většinou na základě tvých cílů a rizikového profilu. Investují do různých aktiv jako akcie, ETF, dluhopisy a někdy i alternativní investice.

Pokud jde o to, kolik peněz investovat, tak to obvykle nastavíš podle toho, kolik chceš ušetřit nebo jaký máš cíl. Je dobrý si uvědomit, že i když je to pasivní příjem, pořád tam jsou nějaký rizika – trh může klesnout a můžeš přijít o část investice. Všechny tyhle služby mají poplatky, což může ovlivnit tvůj výnos. Třeba 0,25% až 1% ročně, což se zdá málo, ale při větších částkách to může udělat dost velký rozdíl.

Mnoho lidí volí robo-poradce, protože jsou levnější než tradiční poradci a nemusejí se zabývat tolika detaily. Ale to neznamená, že by ses na to měl vykašlat – je dobrý mít aspoň základní znalosti o tom, jak investování funguje. Zpravidla uvidíš nějaké výsledky během pár měsíců až let, ale stabilní příjem to není zaručený – spíš to vypadá jako dlouhodobější strategie.

Takže jo, má to svoje výhody a nevýhody. Záleží na tom, co od toho čekáš.

199 slov
2 minut čtení
14. 4. 2024
Jitka Čermáková
Jitka Čermáková