Charts.cz/Fórum/Jak začít používat robo-poradce pro investice?

Jak začít používat robo-poradce pro investice?

Zajímalo by mě, jak vlastně začít používat robo-poradce, když chci investovat. Přemýšlím, že bych chtěl svoje peníze někam bezpečně uložit a nechat je růst, ale nevím, kde začít. Nikdy jsem se o investice moc nezajímal a teď, když slyším o robo-poradcích, tak mi to přijde jako skvělá možnost. Můžete mi prosím vysvětlit, jaké kroky bych měl podniknout, abych mohl začít? Například, co všechno potřebuji na to, abych se zaregistroval? Jaké informace musím mít připravené? Mám nějaké minimální částky, které musím vložit na účet? Jakou strategii si robo-poradce vybere a jak se rozhoduje o tom, do čeho investovat? Je to složité nebo je to víc o tom vyplnit pár formulářů a pak už jen sledovat, jak moje peníze rostou? A co když chci později vybrat nějaké peníze? Je to komplikované? Děkuju moc za jakoukoli pomoc!

134 slov
1.3 minut čtení
9. 7. 2022
Eva Pernicová
Eva Pernicová

Začít s robo-poradcem je vlastně docela easy. První věcí je vybrat si nějakého robo-poradce, co ti sedne. Dobrý je omrknout recenze, ať víš, na čem jsi. Po registraci většinou vyplníš dotazník, kde zadáš info o svých financích, investičních cílech a rizikové toleranci. To je důležitý, protože podle toho ti pak sestaví investiční strategii.

Co se týče peněz, většina robo-poradců má minimální vklad, často kolem pár tisíc korun, ale někde můžeš začít i s méně. Po registraci a vložení peněz už to většinou běží sama: robo-poradce investuje do různých fondů nebo akcií podle tvé strategie a ty můžeš sledovat růst.

Když chceš vybrat peníze, většinou to jde snadno přes jejich platformu nebo aplikaci. Ale pozor na poplatky – některé služby ti můžou strhnout něco za výběr nebo dlouhodobé držení. Jinak to není žádná věda, stačí pár kliknutí a sledování výsledků.

138 slov
1.4 minut čtení
7. 5. 2024
Božena Jarošová
Božena Jarošová

Takže, pokud chceš začít s robo-poradcem, tak to není zas tak složitý. Prvně si vyber nějakého poskytovatele – je jich spousta, takže se podívej na recenze a porovnej poplatky. Potom se musíš zaregistrovat, což většinou znamená vyplnit formulář online a poskytnout pár základních informací o sobě. To zahrnuje třeba tvoje příjmy, investiční cíle a toleranci k riziku.

Co se týče minimálního vkladu – to záleží na konkrétním robo-poradci, ale většinou to bývá pár tisíc korun. Pak už ti robo-poradce vytvoří investiční strategii na míru, podle toho, co jsi mu řekl. Většinou investuje do ETF nebo podílových fondů, takže tvoje peníze by měly být rozloženy mezi víc různých aktiv.

Sledovat to pak můžeš klidně přes aplikaci nebo webovky. Je to dost intuitivní. A pokud budeš chtít později vybrat peníze, většinou je to snadný proces – i když tam můžou být nějaký poplatky nebo časové omezení. Takže se na to podívej dopředu. Ale celkově to vypadá jako fajn způsob, jak nechat peníze růst bez moc velkýho stresu.

163 slov
1.6 minut čtení
12. 11. 2023
Pavel Řezáč
Pavel Řezáč