Jaké faktory zohlednit při výběru ETF pro diverzifikaci portfolia?
Přemýšlím o investování do ETF a chtěl bych se zeptat, jaké faktory bych měl brát v úvahu při jejich výběru, abych efektivně diverzifikoval své portfolio. Je důležité sledovat náklady spojené s ETF, jako jsou správcovské poplatky a další poplatky, které by mohly ovlivnit celkovou návratnost investice? A co likvidita – jak moc je důležitá ve vztahu k tomu, jak rychle mohu prodat své podíly, pokud to potřebuji? Jaké typy aktiv by měly být v mé diverzifikaci zahrnuty, abych minimalizoval riziko? Zajímalo by mě také, zda bych měl věnovat pozornost geografické diverzifikaci a sektorové rozložení ETF, nebo jestli je lepší zaměřit se na konkrétní trhy nebo odvětví, které považuji za perspektivní. Mám také otázku ohledně historických výkonů těchto fondů – jak moc by měly hrát roli v mém rozhodovacím procesu? Přemýšlím, jestli je dobré mít na paměti i ESG faktory a zda to může ovlivnit moji investici do ETF. Chtěl bych se dozvědět i o tom, jak se odlišují pasivní a aktivně spravované ETF a co by mohlo být pro mě vhodnější v závislosti na mé investiční strategii. Jak tedy efektivně vybírat ETF tak, aby to bylo co nejvíce přínosné pro mé celkové portfolio?