Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do ETF, když mám málo peněz?

Jak začít investovat do ETF, když mám málo peněz?

Zdravím všechny, už nějakou dobu se zajímám o investování a narazil jsem na téma ETF. Ale mám problém, protože moje finanční situace není ideální a mám jenom pár tisícovek, které bych chtěl investovat. Možná je to málo? Chtěl bych se zeptat, jestli je vůbec možné začít s tak malou částkou a jak to vlastně funguje, když člověk chce investovat do ETF s nízkým počátečním kapitálem. Jaké jsou minimální požadavky na investici? Je lepší mít jeden větší nákup nebo rozložit investici do více menších částí? A co si myslíte o poplatcích za obchodování, když investuji malé částky? Nechci, aby mi ty poplatky snědly veškerý zisk. Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké platformy nebo brokery, které jsou vhodné pro začátečníky s malým kapitálem. Měl by člověk zvážit i nějaké další faktory než jen cenu jednotlivých ETF? Jak mohu sledovat vývoj svých investic a kdy je nejlepší čas na odprodej? Mám pocit, že toho je dost a že bych potřeboval nějaký snadný průvodce nebo tipy, jak na to. Díky moc za rady!

170 slov
1.7 minut čtení
29. 12. 2022
František Hrubý
František Hrubý

Investovat do ETF s málo penězi je rozhodně možné. Většina brokerů nemá žádný minimální limit na investici do ETF, takže můžeš začít i s pár tisícovkami. Důležité je najít platformu, která má nízké poplatky za obchodování, protože ty by ti mohly sežrat většinu zisku, pokud investuješ malé částky. Třeba Revolut nebo Degiro jsou dobré volby pro začátečníky.

Co se týče způsobu investování, rozložit investici do více menších částí může být lepší, protože tím snížíš riziko a můžeš využít průměrování nákupní ceny. Nákupy udělej, když se ti zdá cena rozumná, nemusíš čekat na „lepší“ dobu.

Další faktory kromě ceny ETF jsou třeba jejich výkonnost, likvidita a poplatky za správu. Sledovat vývoj investic můžeš přes platformy, kde jsi nakoupil, většina má funkce pro analýzu portfolia a sledování zisků.

Co se týče prodávání, nejlepší čas na odprodej je, když máš cíl - buď vybrat zisk nebo se dostat ztrát. Nezapomeň si stanovit nějakou strategii. Hlavně začni a uč se za pochodu.

156 slov
1.6 minut čtení
15. 6. 2024
Adéla Píchová
Adéla Píchová

Hele, investovat do ETF s pár tisícovkami je určitě možný a není to až tak těžký. Spoustu brokerů dneska nevyžaduje žádný minimální vklad, takže můžeš začít i s menší částkou. Rozhodně je dobrý rozložit investici do víc menších částí, než mít jeden velký nákup – tím minimalizuješ riziko. Co se týče poplatků, tak si dej pozor na ty, co brokery účtují za obchodování. Některé platformy mají nízké nebo dokonce žádné poplatky za nákup ETF, což je pro tebe ideální.

Když už jsi vybral nějaký ETF, určitě koukej na jeho náklady (TER) – čím nižší, tím lepší. Sleduj vývoj svých investic přes aplikace nebo weby brokera, který používáš. Odprodej pak záleží na trhu a tvých cílích, ale obecně se doporučuje nepanikařit a držet investice dlouhodobě.

Některý platformy, jako třeba Degiro nebo Revolut, jsou fakt dobrý pro začátečníky. Takže se neboj zkusit to i s malou částkou a hlavně se učit za pochodu.

151 slov
1.5 minut čtení
24. 3. 2023
Hana Bartošová
Hana Bartošová