Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší ETF fondy zaměřené na udržitelnost?

Jaké jsou nejlepší ETF fondy zaměřené na udržitelnost?

Zdravím všechny! Rád bych se zeptal, jestli máte nějaké tipy na nejlepší ETF fondy, které se zaměřují na udržitelnost. V poslední době jsem slyšel hodně o tom, jak je důležité investovat do ekologických a etických projektů, a tak bych chtěl zjistit, jaké možnosti mám. Hledám něco, co by mohlo být dobrým způsobem, jak diverzifikovat své portfolio a zároveň podpořit udržitelné iniciativy. Myslíte, že existují nějaké konkrétní fondy, které by se daly doporučit? Jaké jsou jejich výnosy, poplatky a celkově jak se chovají na trhu? Moc mě zajímají i vaše osobní zkušenosti s těmito fondy. Děkuji předem za jakékoli rady a názory!

101 slov
1 minut čtení
15. 3. 2022
Marie Charvátová
Marie Charvátová

No, pokud hledáš udržitelné ETF, tak pár tipů mám. Třeba iShares Global Clean Energy ETF je hodně populární, zaměřuje se na obnovitelné zdroje, což je teď v kurzu. Pak je tady SPYG, což je taky zajímavý fond, dává důraz na ESG kritéria. Co se týče poplatků, většinou jsou kolem 0.2% – 0.5%, což není špatný. Výnosy závisí na trhu, ale celkově to s těma udržitelnýma fondama vypadá docela slibně. Mám osobně zkušenosti s Invesco Solar ETF a bylo to fajn, ale je tam taky velká volatilita. Takže hodně záleží na tom, co chceš a jak moc se chceš riskovat. Držím palce s investicema!

103 slov
1 minut čtení
30. 6. 2024
František Pecka
František Pecka

Existuje pár dobrých ETF, které se zaměřují na udržitelnost. Například iShares Global Clean Energy ETF je dost populární, má dobré výnosy a zaměřuje se na obnovitelné zdroje energie. Další možností je SPYG, což je fond sledující růstové akcie, ale s důrazem na firmy, které mají pozitivní dopad na životní prostředí. Pak je tu ještě Invesco Solar ETF, který investuje do solárních společností. Poplatky se liší, většinou jsou kolem 0.5-0.75%, což není moc. Na trhu se chovají docela dobře, ale samozřejmě to záleží na situaci v ekonomice. Mám osobně zkušenosti s iShares a zatím jsem spokojený s výnosy, ale doporučil bych si udělat vlastní průzkum, protože každé portfolio by mělo být přizpůsobeno individuálnímu riziku a cílům.

115 slov
1.2 minut čtení
7. 2. 2024
Michal Bílek
Michal Bílek