Charts.cz/Fórum/Jak si mohu zabezpečit své NFT před hackery?

Jak si mohu zabezpečit své NFT před hackery?

V poslední době jsem se dostal do světa NFT a jsem nadšený z možností, které to přináší. Ale pořád mám obavy, že by mi mohl někdo ukrást moje cenné digitální umění nebo kolekce. Mám několik NFT, které pro mě mají velkou hodnotu, a rozhodně si je chci chránit. Zajímalo by mě, jaké konkrétní kroky mohu učinit, abych zvýšil bezpečnost svých NFT? Mám používat hardwarové peněženky, nebo je lepší mít je na nějaké renomované platformě? Co třeba dvoufaktorová autentizace? Četl jsem něco o phishingu a různých podvodných stránkách, a přemýšlím, jak se tomu vyhnout. Jak poznat, že je nějaká platforma nebo obchodování s NFT bezpečné? Existují nějaké tipy nebo triky, které bych měl mít na paměti při správě svých digitálních aktiv? A co když už mám nějaké NFT na stránkách, které nejsou tak známé? Jak je mohu bezpečně převést jinam? Doufám, že mi někdo pomůže s těmito otázkami, protože nechci po ztrátě investice litovat toho, že jsem se o bezpečnost nezajímal dříve.

161 slov
1.6 minut čtení
27. 8. 2022
Marek Konečný
Marek Konečný

Zabezpečení NFT je fakt důležitý, takže tady je pár tipů. Určitě si pořiď hardwarovou peněženku, je to nejlepší způsob, jak ochránit svoje digitální aktiva. Držet NFT na burzách není moc bezpečný, protože když nějaká burza hacknou, tak můžeš přijít o všechno. Dvoufaktorová autentizace je taky nutnost, aktivuj ji všude, kde to jde.

Phishing je fakt nebezpečnej, takže buď opatrnej na odkazy, co dostáváš v emailech nebo zprávách. Vždycky zkontroluj URL adresy a snaž se používat jen známé a ověřené platformy pro nákup a prodej NFT.

Pokud máš NFT na neznámých stránkách, zvaž jejich převod na bezpečnější platformu. To můžeš udělat tak, že je pošleš do své hardwarové peněženky a pak je zase přeneseš jinam. A hlavně si nikdy nenechávej seed fráze nikde viditelně a sdílej je jen s lidmi, kterým opravdu důvěřuješ. Takže hlavně buď obezřetný a informovaný.

138 slov
1.4 minut čtení
28. 1. 2025
Libor Kořínek
Libor Kořínek

Zabezpečení NFT je fakt důležitý téma, co se týče digitálních aktiv. Tady je pár tipů, co ti můžou pomoct. Používej vždy hardwarovou peněženku, pokud máš nějaké cennější NFT, to je asi nejlepší způsob, jak je chránit. Takový Ledger nebo Trezor ti může výrazně zvýšit bezpečnost, protože soukromé klíče jsou offline.

Dále, určitě aktivuj dvoufaktorovou autentizaci (2FA) na všech účtech a platformách, kde máš NFT. To ti přidá další vrstvu zabezpečení a sníží šanci, že ti někdo ukradne účet.

Phishing je velkej problém, takže buď hodně opatrný na odkazy, co klikáš, a vždy se ujisti, že jsi na oficiálních stránkách. Zkontroluj URL adresu a nevěř podezřelým e-mailům nebo zprávám.

Pokud máš NFT na méně známých platformách a zvažuješ přesun, většinou to jde snadno – zkontroluj, jestli daná platforma podporuje převod do jiné peněženky. Postupuj opatrně a radši si všechno dvakrát ověř.

A nakonec sleduj komunitní fóra a novinky ohledně NFT – tam se často dozvíš o nových trendech v bezpečnosti nebo o platformách, co možná nemají dobrou reputaci. Chce to být prostě obezřetný a informovaný.

172 slov
1.7 minut čtení
30. 1. 2025
Zuzana Stehlíková
Zuzana Stehlíková