Charts.cz/Fórum/Kde a jak bezpečně uchovávat NFT?

Kde a jak bezpečně uchovávat NFT?

V poslední době se hodně mluví o NFT, ale co s nimi vlastně dělat, když si je koupím? Mám na mysli hlavně to, jak je bezpečně uchovávat, aby mi je nikdo nemohl ukrást nebo abych je neztratil. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní peněženky, které jsou doporučovány pro uchovávání NFT. Je lepší mít je v online peněžence nebo radši v hardwarové peněžence? Co když se rozhodnu pro nějakou platformu, kde se NFT prodávají, jako OpenSea nebo Rarible? Je to bezpečné? Jaké jsou rizika spojená s těmito platformami? A jaké kroky bych měl podniknout, abych ochránil své investice? Zaznamenal jsem spoustu příběhů o lidech, kteří přišli o své NFT kvůli phishingovým útokům nebo jiným podvodům. Jak se takovým věcem vyhnout? Měli bychom se bát sdílet svoje informace o peněženkách či související data na internetu? Jaký je nejlepší způsob zálohování těchto digitálních aktiv? Je to vůbec možné, nebo je to příliš riskantní? Všechno mi to přijde dost komplikované a rád bych měl jasnější představu o tom, jak na to. Jak tedy nejlépe uchovávat NFT, aby byly v bezpečí a já měl klid na duši?

183 slov
1.8 minut čtení
12. 11. 2022
Roman Sedláček
Roman Sedláček

Pokud chceš uchovávat NFT bezpečně, tak nejlepší možností je hardwarová peněženka. Tyhle zařízení jsou offline a chrání tvoje klíče před hackery. Online peněženky jsou pohodlný, ale mají větší riziko, že je někdo napadne. Takže pokud chceš mít klid na duši, jdi do hardwarovky jako Ledger nebo Trezor.

Co se týče platforem jako OpenSea nebo Rarible, tak ty jsou fajn na obchodování, ale měj na paměti, že tam může být riziko phishingu. Nikdy neklikej na podezřelé odkazy a radši si ověřuj adresy. Zálohování je taky důležitý – ulož si seed fráze na bezpečném místě mimo internet. A ohledně sdílení informací – buď opatrnej! Nikdy nedávej přesné detaily o svojí peněžence na veřejnost, to je jasný.

Když přijde nějaká novinka v NFT světě, sleduj to, ale nenech se unést. Radši si udělej průzkum a zvažuj každý krok. Takže shrnutí: používej hardwarový peněženky, buď opatrnej online a zálohuj si své věci. Tak budeš mít větší šanci ochránit svoje investice.

154 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2024
Lucie Malečková
Lucie Malečková

Takže, co se týče uchovávání NFT, tady je pár tipů. V první řadě, hardwarové peněženky jako Ledger nebo Trezor jsou fakt dobrá volba, protože uchovávají tvé klíče offline a to je bezpečnější než online peněženky. Měj na paměti, že když máš NFT na platformách jako OpenSea nebo Rarible, tvoje tokeny jsou tam hodně závislé na jejich bezpečnosti. Mohou být vystavené útokům nebo hackům, takže tam to chce mít na paměti nějakou opatrnost.

Důležité je mít silné heslo a zapnout dvoufázové ověření všude, kde to jde. Phishingové útoky jsou fakt běžný, takže se vyhýbej podezřelým odkazům a nikdy nedávej svoje privátní klíče nikde, ani na fórech! Zálohování digitálních aktiv je taky důležitý - napiš si seed frázi na papír a schovej ji na bezpečném místě.

Nedoporučuje se sdílet informace o svých peněženkách veřejně. To může přitáhnout pozornost zlých herců. Na závěr - buď opatrnej a sleduj trendy v kryptosvětě, aby ses vyhnul ztrátě svých NFT. Je to složitý, ale když si dáš pozor, tak to jde!

165 slov
1.7 minut čtení
7. 9. 2023
Antonín Netolický
Antonín Netolický