Charts.cz/Fórum/Jak koupím první NFT?

Jak koupím první NFT?

Zajímá mě, jak se vlastně dostat k tomu, abych si mohl pořídit svůj první NFT. Slyšel jsem o tom všude možně, viděl jsem nějaké videa a články, ale pořád nevím, kde začít. Myslím, že to vypadá jako zajímavá příležitost investovat do digitálního umění nebo nějakých unikátních předmětů. Je pravda, že na tom můžu něco vydělat? Potřebuji k tomu nějakou speciální peněženku? Jak to funguje s těmi platformami, kde se NFT prodávají? Je jich hodně nebo je lepší se zaměřit na nějakou konkrétní? A co když chci koupit NFT, které je na nějaké aukci? Jak to probíhá? Mám se bát podvodů nebo ztráty peněz? Dostanu potvrzení o tom, že jsem majitelem nebo jak to celé funguje? A co když pak chci prodat svoje NFT dál, jak se to dělá? Hlavně bych rád věděl, co všechno musím udělat předtím, než do toho budu investovat. Děkuju za jakékoli rady a tipy!

148 slov
1.5 minut čtení
11. 4. 2021
Miroslava Doleželová
Miroslava Doleželová

Hele, koupě prvního NFT není zas tak složitá, ale chce to pár kroků. Prvně si musíš pořídit kryptopeněženku, třeba MetaMask nebo jinou, co podporuje Ethereum, protože většina NFT je na Ethereu. Pak si tam musíš poslat nějaké ETH, abys měl co utrácet. Můžeš koupit ETH na burze jako Coinbase nebo Binance.

Pak se podívej na platformy jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Na těchto místech se prodávají NFT a je jich fakt hodně, takže si vyber něco, co tě zaujme. Pokud je něco na aukci, prostě se přihlaš na platformě a draž si to. Většinou bývá jasně vidět, kolik za to chceš dát.

S podvodama bacha, ale pokud nakupuješ od známějších autorů nebo přes dobré platformy, je to bezpečnější. Po koupi dostaneš potvrzení o vlastnictví na blockchainu, což znamená, že jsi právoplatný majitel.

A když pak chceš prodat? Většina platforem ti umožní snadno své NFT nabízet k prodeji. Jen dej pozor na poplatky za gas, co se platí při transakcích. Jo a investice do NFT může být riskantní, takže si dej pozor na to, kolik peněz do toho strkáš.

175 slov
1.8 minut čtení
20. 2. 2024
Radka Vaníčková
Radka Vaníčková

Než se vrhneš do světa NFT, tak tady máš pár věcí, co bys měl vědět. Nejprve si musíš pořídit kryptoměnovou peněženku, ideálně nějakou, co podporuje ETH, protože většina NFT je na Ethereu. Metamask je dost populární. Pak si musíš koupit nějaký Ethereum na burze jako Coinbase nebo Binance, a to pak převést do té peněženky.

Pak už můžeš začít procházet platformy jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Na těchto místech se prodávají NFT. Některé fungují na aukčním systému, takže pokud chceš něco koupit na aukci, sleduj čas a nabídky ostatních. Když vyhraješ aukci, tak ti dají digitální certifikát, který potvrzuje tvé vlastnictví.

Co se týká investování, tak je pravda, že na tom můžeš vydělat, ale můžeš taky ztratit – trh je dost volatilní. A jo, podvody jsou tu taky, takže radši si dej pozor na projekty, co vypadají podezřele.

Pokud chceš prodat svoje NFT později, můžeš to udělat zase přes tyhle platformy – stačí zadat cenu a čekat na zájemce. Nezapomeň si pořádně prostudovat komunitu a projekty předtím, než hodíš nějaké peníze do toho. Hodně štěstí!

172 slov
1.7 minut čtení
21. 4. 2024
Jitka Švábová
Jitka Švábová