Ovlivňuje historická výkonnost ETF mé budoucí investice?
Když přemýšlím o investicích do ETF, narazil jsem na otázku, jestli má smysl se dívat na historickou výkonnost těchto fondů. Vím, že minulá výkonnost není zárukou budoucího úspěchu, ale kolik to vlastně znamená? Pokud se podívám na grafy z posledních let a uvidím nějaké hezké čísla, může mě to nalákat k investici. Ale je to opravdu tak jednoduché? Jak moc je důležité vzít v úvahu trend a volatilitu v historii ETF, když se rozhoduju, kam investovat své peníze? Mám se spoléhat na to, že pokud fond v minulosti rostl, bude růst i nadále? Nebo jsou tam jiné faktory, které by mohly ovlivnit jeho budoucí výkon? Jaké konkrétní aspekty bych měl sledovat při analýze historické výkonnosti ETF? Zajímalo by mě také, jestli zkušenější investoři používají historické údaje jako rozhodující faktor nebo spíš jako jeden z mnoha nástrojů v rámci celkové strategie. Jak to tedy vidíte vy, má význam soustředit se na to, co se stalo v minulosti, nebo bych měl raději věnovat pozornost aktuálnímu trhu a potenciálním změnám v ekonomice?