Charts.cz/Fórum/Jak se mění výnosy dluhopisů, když úrokové sazby rostou?

Jak se mění výnosy dluhopisů, když úrokové sazby rostou?

Zajímalo mě, jak to vlastně funguje s výnosy dluhopisů, když úrokové sazby na trhu rostou. Slyšel jsem, že když centrální banky zvyšují úrokové sazby, tak to nějak ovlivňuje i trh s dluhopisy. Ale jak přesně to probíhá? Co se stane s existujícími dluhopisy, když nové vydané mají vyšší úrokové sazby? Mám pocit, že by to mohlo znamenat nižší ceny těch starších dluhopisů, ale nejsem si jistý, jak moc to ovlivní celkový výnos. Je to pro investory něco jako past, nebo se dá na tom najít nějaká příležitost? Také by mě zajímalo, jak se tohle všechno promítá do investičního rozhodování – má smysl držet dluhopisy ve svém portfoliu v době rostoucích úrokových sazeb, nebo bych měl uvažovat o něčem jiném? A co třeba riskovat investice do akcií místo toho? Jak tedy vlastně zhodnotit tento vliv na moje investice a co všechno bych měl zohlednit?

143 slov
1.4 minut čtení
21. 11. 2024
Roman Vobořil
Roman Vobořil

Když úrokové sazby rostou, tak ceny existujících dluhopisů obvykle klesají. To je proto, že nové dluhopisy se vydávají s vyššími výnosy, takže ty staré s nižšími úroky jsou méně atraktivní. Pokud máš například dluhopis, který platí 3% a nově vydané dluhopisy platí 4%, tak investoři radši koupí ty nové, což snižuje poptávku po těch starších a tím i jejich cenu.

Co se týče výnosu, tak pokud prodáš starší dluhopisy při poklesu ceny, můžeš skončit se ztrátou. Ale zase na druhou stranu, pokud držíš dluhopis do splatnosti, tak dostaneš zpět nominální hodnotu plus úroky, které vyplácí. Takže to není úplně past, ale spíš otázka strategie.

V období rising rates (rostoucích sazeb) může být rozumný nápad podívat se na kratší splatnosti nebo dokonce investice do akcií, které by mohly poskytnout lepší potenciál růstu. Vše záleží na tom, jaký máš investiční horizont a toleranci k riziku. Při rozhodování by ses měl zamyslet nad celkovým portfoliem – diversifikace je důležitá. Když máš v portfoliu jen dluhopisy a úrokové sazby rostou, může to být problém.

168 slov
1.7 minut čtení
4. 12. 2024
Irena Poláková
Irena Poláková

Když úrokové sazby rostou, tak výnosy dluhopisů jdou nahoru, což má vliv na ceny těch starších dluhopisů. Nové dluhopisy s vyššími sazbami jsou atraktivnější, takže investoři dávají přednost těm novým a ceny starších klesají. Tím pádem, pokud máš starší dluhopis s nižší sazbou, jeho cena na sekundárním trhu půjde dolů, což znamená, že když bys ho prodával, dostaneš méně peněz než jsi původně zaplatil.

Celkový výnos se může zdát nižší, protože ztrácíš na ceně, ale pokud držíš dluhopis do splatnosti, tak dostaneš zpátky nominální hodnotu plus úrok. Pro investory to není vždycky past, spíš to záleží na tom, jaký mají investiční horizont. Když chceš bezpečné místo pro peníze a máš delší horizont, tak mít některé dluhopisy v portfoliu může smysl dávat.

Na druhou stranu, když se sazby zvedají a akcie můžou reagovat lépe (třeba když se ekonomika rozvíjí), tak fakt záleží na tom, co preferuješ. Někdy může být rozumné přehodnotit portfólio a zvážit víc akcií nebo alternativních investic. Takže jo, je dobré sledovat trh a přemýšlet o tom, co dává smysl pro tvoje finance.

172 slov
1.7 minut čtení
12. 11. 2024
Barbora Koutná
Barbora Koutná