Jaké ukazatele sledovat u ETF investic?
Zajímalo by mě, na co všechno bych se měl zaměřit, když investuji do ETF. Vím, že existuje několik faktorů, které by mohly ovlivnit výkonnost těchto fondů, ale nejsem si jistý, které ukazatele jsou skutečně nejdůležitější. Co třeba náklady na správu? Jak moc hraje roli likvidita daného ETF? A co třeba jeho historická výkonnost? Jak můžu porovnat různá ETF mezi sebou? Je dobré se dívat na to, jaké akcie nebo aktiva fond drží, nebo se soustředit spíše na regiony a sektory, do kterých investuje? Zajímalo by mě také, jak moc je důležitá dividendová politika ETF a jak se odráží v celkové výkonnosti. Mám také obavy ohledně volatility, takže by mě zajímalo, jak tohle všechno zapadá do širšího obrazu a jak mohu vyhodnotit riziko spojené s konkrétními ETF. Když už mluvím o rizikách, je dobré sledovat beta koeficient? Jak poznám, zda je ETF dostatečně diverzifikované? A nakonec – co říkáte na to, že byste měli sledovat i zprávy a události na trhu, které by mohly ovlivnit konkrétní ETF? Takže shrnuto – jaké klíčové ukazatele a faktory mohu sledovat, abych byl lépe informovaný o svých ETF investicích?