Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, jak se daří mému ETF?

Jak zjistit, jak se daří mému ETF?

Zajímalo by mě, jak vlastně zjistit, jak se daří mému ETF. Kde bych měl začít? Mám na mysli nějaké konkrétní metody nebo nástroje, které bych mohl použít pro sledování výkonnosti svého ETF. Je dobré se spolehnout na nějaké webové stránky nebo aplikace, které to dokáží přehledně ukázat? Jak často bych měl kontrolovat jeho výkonnost? A co by mělo být pro mě důležité při hodnocení úspěchu mého ETF? Měl bych sledovat pouze celkovou návratnost, nebo by mě měly zajímat i jiné faktory jako volatilita nebo srovnání s indexem? Mám také otázku, jestli existují nějaké specifické ukazatele, které bych měl brát v úvahu, když vyhodnocuji své investice do ETF. Jsem si vědom, že trhy jsou dynamické a že výkonnost se může měnit, ale zajímalo by mě, jaký je nejlepší způsob, jak zůstat informovaný a udělat si jasný obrázek o tom, zda moje ETF funguje tak, jak má. Dále, co třeba dělat v případě, že zjistím, že se mu nedaří? Měl bych prodávat nebo čekat na lepší časy? Jaké jsou obecně praktiky ohledně hodnocení a správy portfolia ETF? Takže shrnuto, jak zjistit, jak se daří mému ETF a co všechno bych měl při tom zohlednit?

192 slov
1.9 minut čtení
23. 7. 2024
Patrik Bezděk
Patrik Bezděk

Zjistit, jak se daří tvému ETF, je docela snadné. Začněš tím, že si najdeš nějakou dobrou finanční stránku jako Morningstar, Yahoo Finance nebo Google Finance. Tam můžeš sledovat cenu ETF, jeho historickou výkonnost a další důležité ukazatele. Pokud máš mobil, hodně aplikací jako TradingView nebo Robinhood to má všechno taky přehledně. Měj na paměti, že je dobrý podívat se na celkovou návratnost, ale taky na volatilitu – to ti napoví, jak moc se cena houpe. Srovnání s indexem je také super důležité, protože ti to ukáže, jestli ETF dělá to, co by mělo. Měj na paměti, že je fajn kontrolovat výkonnost jednou za měsíc nebo tak, aby ses nezbláznil z každého pohybu. Pokud zjistíš, že se mu nedaří, nezapomeň na strategii – prodávat hned nemusíš. Někdy je lepší počkat a sledovat situaci. A pak jsou tu i náklady na správu ETF – dej pozor na poplatky. Nakonec, správa portfolia je o tom mít plán a vědět, co chceš dosáhnout.

159 slov
1.6 minut čtení
8. 11. 2023
Bohuslav Dunka
Bohuslav Dunka

Když chceš zjistit, jak se daří tvému ETF, tak nejlepší je začít s nějakými webovkami jako Morningstar, Yahoo Finance nebo třeba Google Finance. Tam najdeš základní info jako cenu, výkonnost, historické trendy a porovnání s indexem. Můžeš si taky nastavit upozornění, abys byl v obraze, když dojde k větším změnám. Co se týče sledování, doporučuju kontrolovat to aspoň jednou za měsíc. Není potřeba to šťourat každý den, trhy se hýbou a můžeš se stresovat z malých výkyvů.

Důležitý jsou nejen celkový výnosy, ale i volatilita. Když budeš mít vysokou návratnost, ale i vysokou volatilitu, tak je to na zvážení. Srovnání s benchmarkem je taky klíčový - pokud ETF nedokáže překonat index, tak bys měl přemýšlet o tom, jestli to má smysl.

Pokud zjistíš, že se mu nedaří, tak nespanikař a zhodnoť situaci. Můžeš počkat na lepší časy nebo zkusit jiný ETF. Sleduj prostě dlouhodobější trendy a nesmíš zapomínat na poplatky – ty ti můžou vzít část výnosu. Obecně je dobrý mít plán a dodržovat ho – diversifikace je základ. Takže hodně štěstí při sledování!

172 slov
1.7 minut čtení
1. 4. 2024
Bohuslav Vejvoda
Bohuslav Vejvoda