Charts.cz/Fórum/Co to vlastně jsou NFT a jak se do nich můžu zapojit?

Co to vlastně jsou NFT a jak se do nich můžu zapojit?

Nedávno jsem slyšel hodně povídat o NFT a musím říct, že jsem trochu zmatený. Co to vlastně jsou ty NFT? Slyšel jsem, že to jsou nějaké digitální sběratelské předměty, ale jak to přesně funguje? Jak se liší od běžných kryptoměn, jako je Bitcoin nebo Ethereum? A co to vlastně znamená, že něco je „nezaměnitelné“? Mám pocit, že spousta lidí to hodně řeší, ale pro mě je to zatím velká neznámá. Jaký je proces, pokud bych se chtěl do světa NFT zapojit? Musím mít nějakou speciální peněženku nebo platformu? A co když budu chtít vytvořit vlastní NFT? Jak se to dělá? Je to těžké nebo jednoduché? Kde začít, když se chci dozvědět víc o tom, jak investovat do NFT, nebo dokonce jak vytvářet vlastní digitální umění a prodávat ho jako NFT? Jaké jsou rizika a na co si dát pozor? Chtěl bych slyšet názory od těch, kteří už mají nějaké zkušenosti s NFT, a jakékoliv tipy by byly super.

158 slov
1.6 minut čtení
3. 4. 2024
Simona Coufalová
Simona Coufalová

Takže NFT, nebo nefungibilní tokeny, jsou v podstatě digitální certifikáty pro něco jedinečného, co má hodnotu. Na rozdíl od kryptoměn jako Bitcoin nebo Ethereum, kterými můžeš vyměňovat jeden za druhý a mají stejnou hodnotu, NFT jsou unikátní. To znamená, že když si koupíš NFT nějakého umění, máš vlastně originál a nikdo jiný už to mít nemůže (aspoň ne ten samý). Jak se do toho zapojit? Nejprve si budeš muset založit nějakou kryptoměnovou peněženku, která podporuje Ethereum (většina NFT je na této síti), pak ti doporučuju najít nějakou platformu jako OpenSea nebo Rarible, kde si můžeš koupit nebo prodávat NFT. Když chceš vytvořit vlastní NFT, tak to většinou zahrnuje nahrání tvého digitálního díla na platformu a zaplacení poplatku za minting (vytvoření tokenu). Není to až tak těžké, ale vyžaduje to nějaké znalosti o kryptoměnách a případně i o umění. Co se týče investic, musíš být opatrný – hodnota NFT může hodně kolísat a některé projekty mohou být podvodné. Takže vždycky se pořádně informuj a nedávej do toho víc, než si můžeš dovolit ztratit.

172 slov
1.7 minut čtení
3. 12. 2024
Roman Pech
Roman Pech

NFT, nebo non-fungible tokens, jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví něčeho unikátního na blockchainu. Na rozdíl od běžných kryptoměn jako Bitcoin nebo Ethereum, které jsou zaměnitelné (můžeš je prostě vyměnit za jiný Bitcoin), NFT jsou jedinečné a nelze je navzájem zaměnit. To znamená, že každý NFT má svůj vlastní specifický kód a informace, které ho odlišují od ostatních. Třeba nějaký digitální obrázek nebo video může být prodáván jako NFT, což mu dává určitou hodnotu pro sběratele.

Když chceš začít s NFT, potřebuješ mít kryptopeněženku – třeba MetaMask nebo Trust Wallet. Tím si můžeš koupit Ethereum, což je nejběžnější měna pro nákup NFT na platformách jako OpenSea nebo Rarible. Pokud chceš vytvořit vlastní NFT, většina platforem má jednoduché rozhraní, kde nahraješ svůj digitální obsah (např. obrázek) a poté zaplatíš poplatek za "minting", což je proces vytvoření NFT na blockchainu.

Není to extra složité, ale musíš počítat s poplatky za transakce (tzv. gas fees) a taky s tím, že trh je dost volatilní – ceny se můžou dost rychle měnit. A co se týče rizik, pozor si dej na to, co kupuješ; ne všechno, co vypadá jako dobrá investice, musí být skutečně hodnotné. Mnoho lidí investuje do NFT bez toho, aby pořádně věděli, co kupují. Takže nejlepší rada? Udělej si domácí úkoly a buď opatrný.

214 slov
2.1 minut čtení
18. 10. 2023
Zuzana Šimůnková
Zuzana Šimůnková