Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do kryptoměn, když jsem úplný začátečník?

Jak začít investovat do kryptoměn, když jsem úplný začátečník?

Na internetu jsem narazil na spoustu informací o investování do kryptoměn, ale upřímně, jsem z toho trochu zmatený. Nikdy jsem předtím neinvestoval a teď, když slyším o bitcoinech, ethereu a dalších altcoinech, mám pocit, že bych chtěl vyzkoušet investice do kryptoměn. Jenže kde vlastně začít? Mám se hned přihlásit na nějakou burzu a koupit první kryptoměnu, nebo bych měl nejdřív zjistit něco víc? Jaké jsou nejlepší platformy pro začátečníky a jak se v nich orientovat? Co všechno bych měl vědět o bezpečnosti a ochraně mých investic? Je lepší začít s malými částkami, nebo je rozumné investovat větší sumu hned na začátku? Jaké kryptoměny byste doporučili pro někoho, kdo vůbec netuší, co dělá? A co NFT? Měl bych se o ně zajímat, nebo je to jen módní vlna? Taky by mě zajímalo, jak moc dlouho bych měl plánovat své investice a jestli existují nějaké strategie pro začátečníky, které by mi mohly pomoci minimalizovat rizika. A co daně? Musím něco víc vědět o daňových povinnostech při obchodování s kryptoměnami? Chci se prostě ujistit, že dělám správné kroky a nevyhozuji peníze oknem. Takže jaké jsou vaše tipy pro někoho, kdo chce začít investovat do kryptoměn a nemá absolutně žádné zkušenosti?

197 slov
2 minut čtení
23. 7. 2023
Žaneta Kovářová
Žaneta Kovářová

Takže, jestli chceš začít s investováním do kryptoměn, tady je pár tipů. Nejprve si zjisti, co to vlastně kryptoměny jsou a jak fungují. Můžeš si přečíst pár článků nebo se podívat na videa na YouTube. Je dobrý porozumět základním pojmům jako blockchain, peněženky, veřejné a soukromé klíče atd.

Další krok je vybrat si burzu, kde nakoupíš. Na začátek doporučuji nějakou uživatelsky přívětivou, třeba Coinbase nebo Binance. Ty mají jednoduché rozhraní a většinou i dobré návody jak začít. Určitě si nastav dvoufázové ověření pro bezpečnost.

Co se týče investování, začni s malými částkami, abys zjistil, jak to funguje. Nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Můžeš třeba začít s bitcoinem nebo ethereem, ty jsou poměrně stabilní v porovnání s ostatními altcoiny.

K NFT se můžeš dostat později, ale obecně to teď vypadá jako dost spekulativní trh a nemusíš to nutně potřebovat hned.

Mysli na dlouhodobější investice (HODL) a nesnaž se skákat do každého trendu. Sleduj trh pravidelně, ale nedělej unáhlené rozhodnutí na základě emocí.

Ohledně daní – jo, dávej si pozor na tohle. V ČR musíš hlásit zisky z kryptoměn, takže je dobrý mít přehled o tom, kolik jsi vydělal nebo prodělával.

Držím ti palce, je to zajímavý svět, ale chce to čas a trpělivost.

200 slov
2 minut čtení
17. 4. 2024
Denisa Adamcová
Denisa Adamcová

Takže, pokud chceš začít investovat do kryptoměn a jsi úplně nový, doporučuji nejdřív udělat pár základních kroků. Než se zaregistruješ na burzu, je dobrý si něco načíst. Zjisti alespoň to, co je Bitcoin, Ethereum a jak fungují altcoiny. Když už budeš mít nějaký základ, tak si najdi spolehlivou burzu, třeba Coinbase nebo Binance. Ty jsou pro začátečníky docela přívětivé.

Začni s malými částkami, klidně i s pár stovkami korun. Nikdy neinvestuj peníze, které si nemůžeš dovolit ztratit. Bezpečnost je klíčová – používej dvoufázové ověření a nezapomeň na peněženku. Třeba hardwarové peněženky jsou dobré pro dlouhodobé držení.

Co se týče kryptoměn, Bitcoin a Ethereum jsou solidní začátek. Altcoiny mohou být riskantnější, takže s nimi opatrně. NFT teďka frčí, ale je to dost spekulativní, takže pokud nejsi zkušený, spíš se tomu vyhni.

Investice plánuj dlouhodobě. Někdo říká, že nejlepší je HODL (držet), ale stejně sleduj trh a buď připravený na změny. A ohledně daní, ano, musíš si zjistit povinnosti ve své zemi. V Česku to není sranda – každá transakce může mít daňový dopad.

Takže shrnutí: vzdělávej se, začni s malým, pečuj o bezpečnost a sleduj daně. Držím palce!

183 slov
1.8 minut čtení
30. 11. 2023
Kateřina Chalupová
Kateřina Chalupová