Charts.cz/Fórum/Kde koupit NFT a na co si dát pozor?

Kde koupit NFT a na co si dát pozor?

Zajímá mě, kde bych mohl koupit nějaké NFT, ale nejsem si jistý, kde začít. V poslední době se o tom hodně mluví a slyšel jsem, že existují různé platformy, ale nevím, která je ta pravá. Je to jako s těmi kryptoměnami, kde je jich spousta a člověk se v tom ztrácí. Můžete mi doporučit nějaké konkrétní stránky nebo tržiště, kde se dají koupit NFT? Je tu něco jako eBay pro NFT? A co se týká kvality a důvěryhodnosti těchto platforem – jak poznám, jestli je to bezpečné? Slyšel jsem o podvodech a různých scam projektech. Jaké jsou tedy klíčové věci, na které bych měl dávat pozor při nákupu NFT? Měl bych si třeba zkontrolovat tvůrce nebo umělce za těmi NFT, nebo je lepší se zaměřit na hodnocení a recenze od ostatních uživatelů? Co když budu chtít prodat NFT později? Jaký je trh s těmito digitálními aktivy a jak se k němu dostat bez většího rizika? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké poplatky spojené s nákupem nebo prodejem. Jak to funguje? Rád bych měl jasnější představu o tom, co všechno obnáší investice do NFT.

184 slov
1.8 minut čtení
12. 6. 2023
Nikola Havlíčková
Nikola Havlíčková

Hele, NFT se dají koupit na několika platformách, takový ty nejznámější jsou OpenSea, Rarible a Foundation. To jsou vlastně jako ty eBay pro NFT, kde si můžeš vybírat z různých digitálních umění a sběratelských kousků. Ale pozor, ne všechny projekty jsou důvěryhodný! Když někde vidíš nějakou super nabídku, radši si ověř tvůrce – jestli má nějaký jméno nebo jestli se o něm mluví v komunitě. Recenze od uživatelů jsou taky důležitý, ale dávej si bacha na fake profily.

Poplatky za nákup nebo prodej NFT většinou závisí na platformě a můžou zahrnovat gas fees (což je poplatek za transakce na blockchainu), takže si to zjisti dopředu. Trh s NFT je dost volatilní a záleží na poptávce – takže co koupíš dnes, může mít zítra úplně jinou hodnotu. Když pak budeš chtít prodat, můžeš to zkusit zase přes ty samý platformy, ale měj na paměti, že ne všechno se prodá tak rychle, jak bys chtěl.

S investicema do NFT je to jako s čímkoliv jiným – udělej si průzkum a nenech se nachytat na rychlý peníze. Radši do toho investuj jen tolik, kolik jsi ochotnej ztratit.

183 slov
1.8 minut čtení
16. 9. 2024
Hana Mašková
Hana Mašková

Kde koupit NFT? No, těch platforem je fakt spousta. Mezi nejznámější patří OpenSea, Rarible a Foundation. Je to něco jako eBay pro NFT, kde si můžeš vybírat z různých digitálních uměleckých děl nebo sběratelských kousků. Pak je taky SuperRare, ale tam je většinou dražší, protože se zaměřují na kvalitní umělce. Základ je mít peněženku jako MetaMask, kterou si propojíš s těma platformama.

Ohledně bezpečnosti – jo, dávej pozor na podvody. Zkontroluj si tvůrce, jestli má nějakou historii a co ostatní lidi říkají. Je dobrý sledovat profily umělců na sociálních sítích nebo v komunitách, abys měl jistotu. Recenze a hodnocení od jiných uživatelů ti můžou taky dost pomoct.

Pokud chceš NFT prodat, tak to není zas tak složitý. Trh s NFT roste, ale ceny jsou dost volatilní. Poplatky se liší podle platformy, ale většinou platíš tzv. gas fees za transakce, což může být docela drahý, záleží na síti Ethereum. Takže jo, když plánuješ investici do NFT, ujisti se, že víš do čeho jdeš a měj oči otevřený.

164 slov
1.6 minut čtení
12. 9. 2024
Josef Suchý
Josef Suchý