Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do kryptoměn bez velkých znalostí?

Jak začít investovat do kryptoměn bez velkých znalostí?

Zajímá mě, jak vlastně začít investovat do kryptoměn, když nemám žádné zkušenosti a ani moc znalostí o tom, jak to funguje. Říká se, že to může být skvělý způsob, jak zhodnotit peníze, ale já mám strach, že bych mohl přijít o všechno. Kdybych chtěl začít s malým množstvím peněz, co byste mi doporučili? Je lepší koupit nějakou známou měnu jako Bitcoin nebo Ethereum, nebo se mám podívat na méně známé altcoiny? Jaké platformy jsou pro začátečníky nejvhodnější a jsou bezpečné? Můžu se na ně spolehnout? A co ta bezpečnostní opatření? Slyšel jsem o peněženkách a různých typech burz, tak jaký je v tom vlastně rozdíl? Jak dlouho bych měl držet investice, než je prodám, pokud se mi podaří něco vydělat? A co když trh klesne? Je to normální nebo bych měl panikařit a prodat? Zajímalo by mě i, jestli je lepší investovat jednorázově nebo pravidelně – co funguje lépe pro ty, co teprve začínají? Děkuju za rady!

157 slov
1.6 minut čtení
19. 11. 2022
Milan Sedláček
Milan Sedláček

Když chceš začít s investováním do kryptoměn, tak to ber jako dlouhou cestu, ne sprint. Začít můžeš klidně s pár stovkama. Bitcoin a Ethereum jsou fajn volba pro začátek, protože mají historii a jsou méně volatilní než nějaké novinky. Ale pozor na altcoiny, tam můžeš narazit na velké riziko.

Pro začátečníky doporučuji použít burzy jako Coinbase nebo Binance. Jsou celkem uživatelsky přívětivé a mají i dobré bezpečnostní opatření. Určitě si ale nastav dvoufaktorové ověření a pokud to půjde, používej hardwarovou peněženku na uložení větších částek.

Co se týče investic, není dobrý nápad panikařit při poklesu trhu. To se stává a je to normální. Zkus si stanovit nějaký cíl, třeba držet investice alespoň rok. Co se týče pravidelného vs jednorázového investování, pravidelný nákup je méně stresující a vyhlazuje kolísání cen.

Hlavně nezapomeň, že investice do kryptoměn jsou riskantní a můžeš přijít o všechno. Takže investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

148 slov
1.5 minut čtení
6. 8. 2023
Eva Kuchařová
Eva Kuchařová

Jako začátečník v kryptoměnách je dobrý nápad začít pomalu a s malým množstvím, klidně pár stovek. Bitcoin a Ethereum jsou jistota, mají za sebou historii a většinou jsou stabilnější než altcoiny. Ale pozor na to, že i tyhle mohou dost padnout. Co se týče burz, doporučuju začít na známějších jako Binance nebo Coinbase. Ty mají většinou dobré zabezpečení a jsou přehledné pro začátečníky.

Bezpečnost je důležitá – používej hardwarovou peněženku pro větší částky, softwarové peněženky jsou ok na menší sumy, ale měj na paměti, že online peněženky jsou zranitelné.

Pokud jde o čas držení investic, záleží na tvém přístupu; někteří investují na dlouhé období bez ohledu na tržní výkyvy, jiní prodávají při prvním zisku. Když trh klesne, je to normální. Panikařit se nevyplácí; pokud jsi do toho dal peníze, které si můžeš dovolit ztratit, klidně počkej, až se to vzpamatuje.

Pravidelné investování (např. každý měsíc) ti může pomoct vyhnout se riziku špatného načasování trhu. Celkově buď opatrný a nezapomeň si udělat vlastní průzkum!

162 slov
1.6 minut čtení
27. 4. 2024
Antonín Netolický
Antonín Netolický